Üniversite – Sanayi İşbirliği Çalıştaylarının Çalıştaylarının Üçüncüsü Gerçekleştirildi

Üniversite – Sanayi İşbirliği Çalıştaylarının Çalıştaylarının Üçüncüsü Gerçekleştirildi

Tekstil sektörünün ve üniversitelerin tekstil mühendisliği bölümlerinin algısının yükseltilmesi amacı ile gerçekleştirilen çalıştayların üçüncüsü 23 Temmuz 2018 tarihinde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Açıkgöz Başkanlığında; İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat, tekstil ve hazırgiyim sektörlerinin temsilcileri ve Türkiye’de bulunan tekstil mühendisliği fakültelerinin bölüm başkanlarının yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Üniversite ve sanayi işbirliğinin derinleştirildiği çalıştayda tekstil mühendisliğinin algısının geliştirilmesi amacı ile ana gündem maddeleri belirlenerek çözüm önerileri sunuldu.

Üç üniversitenin 2018 yılında tekstil mühendisliği bölümlerine kontenjan alamamasının da görüşüldüğü toplantıda, sektörün ciddi bir arz – talep sıkıntısı yaşadığı, bölümlerin tercih edilmemesinin sebepleri arasında algı probleminin olduğu kadar yapısal problemlerin olduğuna da dikkat çekildi. Toplantıda mühendislik fakültelerine girişte 240 bin barajının getirilmesinin yerinde bir uygulama olduğu değerlendirilerek tekstil mühendislerine duyulan ihtiyacın diğer mühendislikler ile giderilip giderilmeyeceği hususları görüşüldü.

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz toplantıda, sektörün nitelikli tekstil mühendislerine ihtiyacı bulunduğunu, İhracatçı Birliklerinin her yıl 500 öğrenciye istihdam sağlanacak güç ve potansiyeli olduğunu ve özellikle tekstil mühendisliği öğrencilerinin son döneminde kapsamlı staj programı geliştirmelerinin sektöre ve öğrencilere büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Sektörün algısının geliştirilmesinde İhracatçı Birlikleri, üniversiteler ve YÖK’ün aktif rol oynaması gerektiğine dikkat çeken Öksüz, tekstil mühendisliği fakültelerinde öğrencilerin satış ve pazarlama kabiliyetini geliştirebileceği dersleri de görmeleri gerektiğini belirtti.

Toplantının sonunda üniversite ve sanayi temsilcilerinin katılımı ile bir çalışma grubu oluşturulmasına ve Eylül ayının ikinci haftasında konuya ilişkin önerilerin tartışılacağı kapsamlı bir çalıştay gerçekleştirilmesi hususunda görüş birliğine varıldı.