TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SEKTÖRLERİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ BAKANLIK İLE PAYLAŞTI

TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SEKTÖRLERİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ BAKANLIK İLE PAYLAŞTI

Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin gündemini oluşturan konuların masaya yatırıldığı ikinci sektör kurulları 25 Şubat tarihinde gerçekleştirildi. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ve TİM Başkanı İsmail Gülle’nin katılımıyla gerçekleşen toplantıya; İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz ile sektör kurulu üyeleri de katılım sağladı.

Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin geleceğini ilgilendiren konularla ilgili gündem başlıklarının konuşulduğu toplantıda başta ham madde fiyatları, Dahilde İşleme İzin Belgesi’ne (DİR) dair hususlar, pamuk ve ihracata yönelik devlet destekleri olmak üzere birçok konu üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu. Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin Türkiye ekonomisindeki öneminden bahseden Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay; “Son dönemde navlun fiyatlarında yaşanan artışlar çerçevesinde birtakım sorunlar olduğunu görüyoruz. Bu noktada adım atabilmek için sizden gelecek ortak çözüm önerilerini duymak istiyoruz. Serbest piyasa ekonomisini bozmayacak çözümler üzerinde hep beraber çalışmalıyız” şeklinde konuştu.

Son dönemde dünyadaki emtia fiyatlarından sektörlerin etkilendiğini ifade eden TİM Başkanı İsmail Gülle; navlun fiyatlarının ithalatta ham madde artışı kadar önemli olduğuna dikkat çekti. Gülle; “Organik pamuğun ihraç edilmesini istemiyoruz. Çünkü şu anda organik elyafa hem yurt dışından hem de yurt içinden ciddi talep var. Bu ham maddeyi işleyip 20-30 dolara satacakken 1-2,5 dolara satmak istemiyoruz.” şeklinde konuştu.

Pamuk ipliğinde ihracatın, üretimin yüzde 5’ine karşılık geldiğini belirten İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz ise yıllık pamuk üretimi rakamlarına vurgu yaparak pamuklu dokuma kumaşta büyük bir kan kaybı yaşandığını belirtti. Öksüz; “Pamuklu dokuma kumaş ihracatımız 18 bin tondan, 14 bin tona düştü. Türkiye, 4,6 milyon tonluk kapasitesi ile iplik sektöründe çok önemli bir üretici. Dünya iplik dış ticaretinde de Türkiye daha çok ithalatçı konumunda ve ikinci sırada yer alıyor” dedi.