Tekstil, Hazırgiyim Deri Ve Halı Sektörleri Çalıştayı Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın Teşrifleriyle Gerçekleştirildi

Tekstil, Hazırgiyim Deri Ve Halı Sektörleri Çalıştayı Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın Teşrifleriyle Gerçekleştirildi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, İHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe, İhracatçı Birlikleri Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla, Hazır Giyim, Tekstil, Deri ve Halı Sektörleri Çalıştayı, 22 Şubat 2020 tarihinde gerçekleştirildi.

Çalıştay öncesi basın açıklaması gerçekleştirilen toplantıda Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, tekstil sektörünün Türkiye’nin lokomotif sektörlerden biri olduğunu belirtirken; sektörün amacının daha nitelikli satış yapmak olduğunu vurguladı. Konuşmasını, hazırgiyim ve tekstil sektöründe istihdamın 1 milyon kişiyi aştığını belirterek son veren Pekcan “Bunu ilk defa sağlıyoruz. Tekstil, Hazırgiyim ve Deri sektörleri tam rakam olarak 1 milyon 67 bin 23 kişiye istihdam sağlıyor. El birliğiyle çalışarak bunu katlayacağımıza inanıyorum.” Diyerek tamamladı.

TİM Başkanı İsmail Gülle ise, 2019 yılında Türkiye geneli ihracatının yüzde 18’inin çalıştaya katılan sektörlerin gerçekleştirdiğini ifade ederken, “İhracatçılarımızın dünyanın değişen şartlarına karşı hızlı ve proaktif şekilde yanıt vermeli, dönüşen ticaret sisteminde ortaya çıkan fırsatları değerlendirmeli” dedi.  

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, tekstil ve hammaddeleri sektörünün kapasite kullanımının 2019 yılında yüzde 80 oranıyla imalat sanayi ortalamasından 3 puan daha yüksek seviyede gerçekleştiğini belirterek, sektörün üretim endeksi artışının da 2019 Aralık ayında yüzde 11,6 oranında artarak son 27 ayın en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti. Konuşmasının devamında; tüm dünyayı tehdit eden korona virüsü salgınının bir an önce sona ermesini ümit ettiklerini, Çin’in, dünya tekstil ve hammaddeleri ihracatının üçte birini tek başına gerçekleştirdiğini ifade ederken; tekstil ve hazır giyim sektörü özelinde yaşanacak bir pazar daralmasının, sadece Çin ekonomisini değil; ihracat gerçekleştirdiği tüm ülkelerin tedarik süreçlerini de olumsuz etkileyeceğini de belirtti. Ahmet Öksüz süreçle ilgili olarak, “Sektör olarak Avrupa’nın en büyük üretim kapasitesine sahip ülkesiyiz. Markalardan gelebilecek tüm talepleri rahatlıkla karşılayabilecek alt yapımız ve birikimimiz bulunmaktadır. Virüs sebebiyle Çin’den Türkiye’ye sipariş kayması durumunda ihracatımıza 1 milyar dolarlık katkı sağlayabileceğini öngörüyoruz.” şeklinde konuştu.

2020 yılı beklentileri ile ilgili olarak Ahmet Öksüz, “2020 yılında da fabrikalarımızda yatırımlarımızı artırmaya devam ederken, beşerî sermayemize de yatırım yapmaya; istihdamda, ihracatta, dış ticaret fazlamızda ve yatırımlarımızda rekorlar kırmaya devam edeceğiz.” Dedi.