SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNİK KOMİTESİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNİK KOMİTESİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tekstil Teknik Komite Toplantısı 15 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirildi. Sektör temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen toplantıda, İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat sektörde su tüketimi ve atık yönetimine ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Murat Sürekli ile Tekstil ve Ağaç Ürünleri Sanayi Daire Başkanı Ziynet Berna Orhan’ın katıldığı toplantıda, Avrupa Yeşil Mutabakatının tekstil sektörüne etkisi, su tüketimi ve atık su kullanımı ve diğer sektörel hususlar gündeme alındı. Ticaret Bakanlığı yetkililerinin de katılım sağladığı toplantıda, Ticaret Bakanlığı bürokratları tarafından Tekstil ve Hazırgiyim Sektöründe Yeşil Mutabakatın Etkileri’ne yönelik bir sunum yapıldı.

Toplantıda söz alan Vehbi Canpolat, tekstil terbiye sektöründe su kullanımına ilişkin bilgi vererek sektörün su tüketimine ilişkin vizyonunu paylaştı. Sektörde 1 kilogram kumaş üretimi için 100 litre su tüketildiğini belirten Canpolat; şu an bu rakamın 60-80 litrelere düştüğünü ifade etti. Vehbi Canpolat konuşmasında daha az su kullanımı ile boyama yapılmasına ilişkin sektörde önemli Ar-Ge çalışmaları yapıldığını ve ileride su tüketim oranlarının kilogram başına 30-40 litre seviyelerine düşürülebileceğinin altını çizdi. Mevcut duruma yönelik bir durum değerlendirme raporu hazırlandığını Belirten Vehbi Canpolat, güneş enerjisi sistemine yönelik devlet teşviki sisteminin oluşturulması ve arıtma suyunun geri dönüştürülmesine yönelik kamu politikasının da gerekli olduğunu vurguladı. 

Toplantıda söz alan Suni ve Sentetik İplik Üreticileri Birliği (SUSEB) Genel Sekreteri Eray Sanver, sentetik sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, son yıllarda geri kazanımdan iplik üretiminin de arttığını belirterek, önümüzdeki dönemde geri kazanılmış tekstil ürünlerinin üretilmesine yönelik yeni düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizdi.