İTÜ ULUSAL TEKSTİL KONGRESİ VE II. AR-GE GÜNÜ AKADEMİ SANAYİ BULUŞMASI’NA KATILDIK

İTÜ ULUSAL TEKSTİL KONGRESİ VE II. AR-GE GÜNÜ AKADEMİ SANAYİ BULUŞMASI’NA KATILDIK

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından düzenlenen Ulusal Tekstil Kongresi ve II. Ar-Ge Günü Akademi Sanayi Buluşması’na katıldı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Ahmet Öksüz, sektörün Ar-Ge çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Akademi ve sektör temsilcilerinin yoğun ilgiyle takip ettiği kongrede, İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, sektörün Haziran ayından beri ihracat atağı gerçekleştirdiğini ve pandemi dönemi kayıpların hızla telafi edildiğini ifade etti. Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin yıl başında 1 milyon 10 bin istihdam ile Cumhuriyet tarihi rekoru kırdığını belirten Öksüz, sektörde yer alan tasarım ve Ar-Ge merkezlerinin önemine dikkat çekti.

Öksüz, gerçekleştirdiği konuşmada Türkiye’de bulunan 368 Tasarım Merkezi’nin 75’inin tekstil sektöründe yer aldığını ve sektör firmalarının 77 adet Ar-Ge Merkezi bulunduğu bilgisini vererek her geçen gün sektörün Ar-Ge yatırımlarının arttığını vurguladı.

Sektördeki nitelikli insan kaynağının önemine vurgu yapan Ahmet Öksüz, bu kapsamda İTÜ ile iş birliği sonucu ortaya çıkan teknik tekstiller yüksek lisans programının ve Tekstil – Hazırgiyim İhracatçı Birlikleri ile TTSİS işbirliğinde yürütülen Tercihim Tekstil Burs Projesi’nin önemine değindi. Akademi ile işbirliği içinde öğrenciler ve sektör için çalışacaklarını belirten Öksüz, Kongre komitesine katkıları için teşekkür etti.

Sabancı Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Yusuf Ziya Menceloğlu’nun üretimde geri dönüşüme ilişkin yaptığı bir sunum yaptığı açılış konuşmalarında, su tüketim oranı yüksek olan sektörün yapabileceği değişimlere ilişkin noktalara değinildi. Sunumda atık yönetiminin, döngüsel ekonomi için önemini ve sanayi sektöründe geri dönüştürülebilen malzeme kullanımının elzem olduğunu vurguladı.

2 gün boyunca pek çok konuşmacının yer alacağı ve Ar-Ge projelerinin değerlendirileceği kongre, açılış konuşmalarının ardından diğer oturumlar ile devam etti.