İTHİB, 17 Türk Tekstilciyle Birlikte Tunus’a Gitti

İTHİB, 17 Türk Tekstilciyle Birlikte Tunus’a Gitti

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), 2018 yılının ilk ticaret heyetini Kuzey Afrika coğrafyası ülkelerinden Tunus’a düzenledi.

Tunus’un başkenti Tunis şehrinde 14 - 16 Ocak 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen ticaret heyetinde Türk tekstil sektörünün önde gelen 17 firmasının yönetici ve temsilcileri katıldı. Tunus’un en önemli firmaları ile bir araya gelerek yeni işbirliği imkanlarının araştırıldığı heyet ayrıca Tunus’taki meslek örgütleri ve hükümet yetkililerini de ziyaret ederek iki ülke arasındaki ticaretin artırılması hususunda girişimlerde bulundu.

İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle; yüzyıllardır kardeşlik ilişkileri her zaman daha iyiye ve daha ileriye giden iki ülkenin ticari ilişkilerinin artması, karşılıklı ticaretin gelişmesi için sektör temsilcilerinin üzerine büyük sorumluluklar düştüğünü belirtti. Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 27 Aralık 2017 tarihinde Tunus’a gerçekleştirdiği resmî temaslarda da vurguladığı gibi Tunus’un kalkınmasının Türkiye’nin kalkınması anlamına geleceğini ifade eden İTHİB Başkanı İsmail Gülle, ticari ilişkileri artırmak için bu heyetin düzenlendiğini vurguladı.

Ticaret Heyetinde aynı zamanda T.C. Büyükelçisi Sayın Ömer Faruk DOĞAN, T.C. Ekonomi Bakanlığı üst düzey yetkilileri, Tunuslu kamu otoriteleri, Türk ve Tunuslu önde gelem sektör temsilcilerinin yoğun katılımıyla Tunus - Türkiye Yatırım imkanları oturumu düzenlendi. Düzenlenen oturumda T.C. Büyükelçisi Sn. Ömer Faruk DOĞAN, Tunus Tekstil Federasyonu Başkan Vekili Nafaa ENNAIFER, Tunus Yatırım Ajansı Daire Başkanı Ghali MANOUBİ, Tunus FIBA temsilcisi Wissem HANI ve İTHİB Y.K üyesi Sn. Mustafa DENİZER konuşmalarını gerçekleştirdi. Tunus Büyükelçisi Sn. Ömer Faruk DOĞAN konuşmalarında EXİMBANK’ın Tunus’a yatırım yapan firmaları destekleyeceğini ifade ederken; İTHİB Y.K. Üyesi Sn. Mustafa DENİZER tarihsel geçmişi olan ikili ülke ilişkilerinin 2005 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmasından sonra çok iyi bir ivme kazandığını belirtti. Mustafa DENİZER konuşmasının devamında, ticaretin daha da artırılması için girişimler başlatılması gerektiğini ifade ederek iyileşen ilişkilerin daha sonra yatırıma da dönüşeceğini belirtti. 

Türkiye - Tunus dış ticareti, 2016 yılında %16,8 oranında artarak 1,1 milyar dolar değerinde gerçekleşmişken; 2017 yılında gerek Türkiye’nin Tunus’a ihracatı herkese Tunus’tan ithalatta gerilemeler gözlemlenmektedir. Türkiye - Tunus dış ticaretinin en önemli sektörlerinden biri olan tekstil ve hammaddeleri sektöründe ise Türkiye’nin Tunus’a ihracatı 2017 yılında %3,1 oranında gerileyerek 176 milyon dolar değerinde gerçekleşti.