Güney Afrika Kalkınma Ajansı’ ndan İTHİB’ e Ziyaret

Güney Afrika Kalkınma Ajansı’ ndan İTHİB’ e Ziyaret

Güney Afrika Kalkınma Ajansı Heyeti 20 Eylül 2019 tarihinde İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kuruluna bir ziyaret gerçekleştirdi. İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz ve İTHİB Yönetim Kurulu Üyeleri Şerafettin Demir, Vehbi Canpolat, Orhan Aydın, Muammer Akçay, Ali Sami Aydın ve Mehmet Toraman’ın gerçekleşen toplantıda Türkiye ve Güney Afrika ülkeleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi için fikir alışverişinde bulunularak iki ülke arasındaki dış ticaret hedefleri değerlendirildi.

Güney Afrika Kalkınma Ajansı Heyeti, yıllık 250 bin balya değerinde pamuk üretimi yaptıklarını ancak tekstil üretiminin ülke için yeterli seviyede olmadığını belirterek, Türkiye’nin olası tekstil yatırımları sonucunda Türkiye’nin 300 milyonluk nüfusa sahip bir coğrafyaya ulaşabileceğini; bahse konu yatırımların gerçekleşmesi halinde gümrük vergisi muafiyeti, KDV muafiyeti ve arazi tahsisi gibi hususlarda Türk yatırımcılara teşvikler sağlanabileceğini dile getirdi.

İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin artırılabilmesi için öncelikle %30’lara varan gümrük vergilerinin düşürülmesinin gerektiğini söyleyerek, iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması ya da Tercihli Ticaret Anlaşması düzenlenebileceğini, Güney Afrika Kalkınma Ajansı Heyeti ile işbirliğinin devamını sürdürerek önümüzdeki dönemde iki ülke arasında sektörel ticaret heyeti ve alım heyeti yapılabileceğini dile getirdi. Diğer yandan geçtiğimiz yıl Güney Afrika’da ATF Expo South Africa fuarına katılım sağlayan İTHİB Yönetim Kurulu Üyeleri Sn. Orhan Aydın ve Mehmet Toraman, Güney Afrika pazarının Türkiye pazarı için uygun bir pazar olabileceğini ancak Güney Afrika’daki yüksek gümrük duvarlarının iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmesine engel teşkil ettiğini ifade ettiler.

Toplantı sonunda İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, günün anısına Güney Afrika Kalkınma Ajansı heyetine bir plaket takdim etti.