FAS TEKSTİL VE KONFEKSİYON SANAYİ BİRLİĞİ TEMSİLCİLERİ İLE BİR ARAYA GELİNDİ

FAS TEKSTİL VE KONFEKSİYON SANAYİ BİRLİĞİ TEMSİLCİLERİ İLE BİR ARAYA GELİNDİ

 

İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sami Aydın ve İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Nazım Kanpolat, 14 Eylül 2021 tarihinde Fas Tekstil ve Konfeksiyon Sanayi Birliği (AMITH) temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantıda, Türkiye – Fas işbirliği imkanlarına yönelik değerlendirmeler paylaşıldı.

İş birliği imkanlarının artırılmasına yönelik değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda, 2006 yılında imzalanan Türkiye-Fas Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) sektörel ticaretimize etkileri değerlendirildi. Toplantıda ayrıca STA kapsamı dışında bırakılan suni sentetik kumaşlar, battaniyeler, havlu ve bazı hazırgiyim ürünlerinin ürünlerin mevcut durumu ve Fas tarafından ithalatta getirilen vergiler görüşülürken, Fas gümrüklerinde yaşanan tarife dışı engellere ilişkin hususlar paylaşıldı.

Gerçekleştirilen toplantıda İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sami Aydın: “Türkiye ve Fas, gerek tarihi gerek kültürel gerekse lojistik yakınlıkları sebebiyle iki ülke halkının çok yakın ilişkiler geliştirebileceği ülkeler. Serbest Ticaret Anlaşması sonrası iki ülkenin de lehine gelişen ticaret hacmi bunun en açık göstergesi. Türk tekstil sektörü müteşebbisleri Fas’ta yatırım yapabilir, bu konuda firmalar ve sektörler arası iş birliği imkânları artırılabilir ancak Fas tarafının STA kapsamı dışarısında bıraktığı ürün grupları, artırdığı gümrük vergileri ve özellikle son birkaç yıldır uygulanan tarife dışı önlemler iki ülkenin ticaret hacminin potansiyelinin yansıtılamamasına sebep oluyor. Bu önlemler bizi gerek Türk firmalarımız gerekse Fas firmalarımız için kazananı olmayan bir sonuca götürüyor. Türk tekstil sektörü olarak iki ülke arası iş birliğinin artırılmasına yönelik her türlü girişimin destekçisi olmaya hazırız. Sizlerden de Fas tarafının uyguladığı önlemlerin kaldırılmasına yönelik girişimlerde bulunmanızı bekliyoruz.” dedi.

Gerçekleştirilen toplantıda Türkiye tekstil ve hazır giyim sektörlerinin küresel ölçekteki rekabetçiliğine ilişkin veriler paylaşılırken, Fas’ın küresel ölçekte tekstil ve hazırgiyim ithalatı, en büyük ithalat ve ihracat pazarlarına ilişkin veriler paylaşılırken, potansiyel iş birliği projelerine ilişkin görüşler değerlendirildi.