AR-GE MERKEZİ PROGRAMI HAZIRLIK EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

AR-GE MERKEZİ PROGRAMI HAZIRLIK EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

İTHİB tarafından firmaların Ar-Ge merkezi programına ilişkin teknik düzeylerinin arttırılması amacıyla gerçekleştirilen eğitim 13-14 Aralık 2021 tarihinde Dış Ticaret Kompleksinde gerçekleştirildi.

Bahtile Tokdemir tarafından gerçekleştirilen eğitimde, Ar-Ge merkezi olmak için gerekli koşullar ve yeterlilik kriterlerine ilişkin bilgi verildi. Firmaların sorularını cevaplayan Bahtile Tokdemir firmaların başvuru sürecinde hazırlaması gereken içeriklere ilişkin detaylı bilgi verdi. Tokdemir gerçekleşen eğitimde, firmaların mevcut durumu ve vizyonları çerçevesinde bir planlama yaparak, güncel gelişmelere entegre olmaya yönelik çalışmaları hızla tamamlamaları gerektiğini ifade etti. Firmaların üniversiteler ile farklı iş birliği modellerini deneyimlemelerinin fayda sağlayacağını vurguladı. Eğitimin ikinci kısmında ise Önder Kızıl Ar-Ge merkezlerinin mali boyutlarına ilişkin bilgi verirken; Enes Ceylan, fikri mülkiyet hakları ve patent konularını işleyerek, patentlerin koruma kapsamları ve geçerlilik sürelerine ilişkin bilgilerini paylaştı.  

Eğitimin kapanış konuşmalarını gerçekleştiren İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, tekstil sektöründe 81 adet Ar-Ge merkezi bulunduğunu ve bu sayının artması için İTHİB olarak Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programının başlatıldığını belirtti. Ar-Ge ve Tasarım Merkezine sahip firmaların sektör ortalamasından yaklaşık 2 kat daha katma değerli ihracat gerçekleştirdiğini belirten Ahmet Öksüz, AB tarafından Ufuk Avrupa programı bütçesinin 2021- 2027 yılları için 95,5 milyar Euro değerinde belirlendiğini ve bu bütçe kaynaklarının nitelikli projeler ile Türkiye’ye yönlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İTHİB tarafından başlatılan ve iki kategoriden oluşan hibe programı için bilgi paylaşan Ahmet Öksüz, I. Kategorinin Ar-Ge merkezi kurmak isteyen firmalar için alacakları danışmanlık hizmeti sayesinde yenilikçilik, verimlilik, dijitalleşme ve çevre gibi alanlarda güçlendirilmesinin hedeflendiğini belirtti. II. Kategoriden faydalanacak firmaların ise uluslararası fon kaynaklı projeler gerçekleştirmeleri için alacakları danışmanlık hizmeti ile uluslararası fonlara erişiminin kolaylaştırılmasının hedeflendiğini ifade etti.

Ar-Ge Merkezleri Hakkında Detaylı Bilgi: https://agtm.sanayi.gov.tr/Agm/ArgeDetay

İTHİB Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı için Tıklayın!