Futuretex İstanbul Kumaş Tasarım Yarışması Hk.

FUTURETEX İSTANBUL YARIŞMASI İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ

17 yıldır geleneksel olarak düzenlenen İTHİB Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması, yeni adıyla Futuretex İstanbul, bu yıl Futurebase kategorisi altında organize edilecek.

Kumaş tasarım alanında kariyer yapma imkânı sağlayan ve genç tasarımcılarımızın hayal güçlerini özgürce yansıtabilme fırsatı tanıyan Futurebase kategorisinin yarışma koçluğunu Tuvana Büyükçınar üstlendi.

Moda tasarım bölümünde önde gelen akademisyenler ve öğrenciler ile online platformda bir araya gelen Tuvana Büyükçınar, yarışma dinamiklerine dair sunumlar gerçekleştirdi. Öğrencilerden gelen soruları yanıtlayan Büyükçınar, başvuru sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekti.

FUTURETEX İSTANBUL YARIŞMASI HAKKINDA:

2022 yılında 12,9 milyar dolar değerinde gerçekleştiren sektörümüz; küresel ölçekte pazar payını artırmak, katma değerli ihracat artışı sağlamak ve yenilikçi tekstil sektörü ile Türk tekstil sektörü marka algısını bir üst seviyeye taşımak amacıyla hareket etmektedir. Bu çerçevede Türkiye tekstil ve hammaddeleri ihracatının çatı kuruluşu İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), söz konusu hedefler çerçevesinde birçok proje gerçekleştirmektedir. Sektörün projeleri içerisinde; sektörün tasarım ve inovasyon algısının geliştirilmesi öncelikli sırada yer almaktadır.

Bu çerçevede İTHİB tarafından genç tasarımcıları desteklemek, küresel tasarım algısını ve perspektiflerini geliştirmek, sektöre uygulanabilir yeni projeler yaratmak ve proje çıktılarının endüstride kullanılmasını sağlamak amacıyla projeler yürütülmektedir. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından 17 yıldır gerçekleştirilen İstanbul İTHİB Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması; 2022 yılı itibarıyla FUTURETEX ISTANBUL marka adı altında faaliyetlerine devam edecektir. Futuretex İstanbul marka çatısı altında ise FutureBase International ve FutureTech isimlerinde iki farklı yarışma bulunmaktadır.

FUTUREBASE INTERNATIONAL yarışması uluslararası bir yarışmadır. Yarışma ile hedeflenen tasarımcıların tasarım kabiliyetini arttırmak, tasarımcıların küresel trendleri yakından takip etmelerini ve perspektiflerini geliştirebilme şansını sağlamak, yarışmacıların “işi yerinde öğrenme fırsatını” elde etmelerini sağlamak; bu sayede Türk tekstil sektörünün kumaş tasarım algısını yükseltmek ve nitelikli tasarımcı ihtiyacına cevap vermektir.

YARIŞMA ÖDÜLLERİ:

Yarışma ödülleri Ticaret Bakanlığı onaylarına tabiidir. Söz konusu yarışmanın yurt dışında eğitim hakkına ilişkin detaylı bilgi için 5973 Sayılı kararın Uygulama Usul ve Esasları Genelgesine bağlantı linki üzerinden erişilebilmektedir: https://www.ticaret.gov.tr/destekler/ihracat-destekleri/5973-sayili-ihracat-destekleri-hakkinda-karara-iliskin-genelgeler/tasarim-organizasyonu-destegi

Dereceye giren ilk 3 finalist 2 yıl içerisinde yurtdışı eğitim ödülü kullanabilirler.

A. MADDİ ÖDÜLLER

Birinci olan yarışmacıya 200.000 TL, ikinciye 150.000 TL ve üçüncüye 100.000 TL para ödülü verilecektir. Ayrıca jürinin belirlediği bir yarışmacıya 60.000 TL onur özel ödülü verilecektir. Para Ödülleri, ödüllerin açıklanmasını takip eden bir ay içinde sahiplerine iletilecektir.

B. YARIŞMA ÖZEL ÖDÜLLERİ

İlk üç Finalist arasından Ticaret Bakanlığı tarafından uygun görülen yarışmacılara, İTHİB tarafından belirlenecek, tasarımla ilgili bir eğitim kurumunda, %90 devamlılık ve başarı şartıyla yurt dışı eğitim hakkı tanınacaktır.

C. DİĞER ÖDÜLLER

İlk üçe giren yarışmacılara 6 ay yabancı dil eğitimi imkânı, ilk 5’e giren tasarımcılara İTHİB’in belirleyeceği bir yurtdışı fuar ziyareti ve 10 finaliste İstanbul Moda Akademisi’nde burslu ders imkânı sağlanacaktır.