TÜRKİYE’NİN İLK DOKUMA ATLASI SERGİSİ AÇILDI

TÜRKİYE’NİN İLK DOKUMA ATLASI SERGİSİ AÇILDI

 

 

Cumhurbaşkanının eşi Emine Erdoğan’ın himayeliğinde, İTHİB’in yürüttüğü ve bir ilk olma niteliği taşıyan Türkiye Dokuma Atlası Sergisi açıldı. 22 Haziran 2021 tarihinde Külliye Sergi Salonu’nda gerçekleştirilen açılış törenine Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, TİM Başkanı İsmail Gülle, İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz’ün katıldığı törenle kapılarını açtı.

 

Türkiye'nin yöresel dokumalarını ilk kez bir araya getiren sergi, geleneksel dokumalara yeniden hayat verme ve onları uluslararası alanda tanıtarak ticarete kazandırmayı amaçlıyor. Geleneksel sanatları, özüne sadık kalarak, modern tasarımlarla buluşturan proje için yapılan açılış töreninde konuşan Emine Erdoğan, proje sayesinde gün yüzüne çıkacak geleneksel sanat değerlerinin önemini vurgulayarak, geleneksel dokuma kültürümüzdeki doğa dostu özellikleri, dünyanın ilgisine sunabileceğini belirtti.

 

Serginin açılışında konuşma yapan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Bakanlık olarak bu tarz çalışmalara destek vermekten memnuniyet duyduklarını, tek amaçlarının Türk tekstil sektörünü dünyada çok daha iyi bir konuma getirmek ve Türk markası algısını dünyada yerleştirmek olduğunun altını çizdi. Açılış programında konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, kültürel mirasın korunması ve yeni nesillere zamanın ruhuna uygun biçimde aktarılmasının Türkiye için hayati öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Türkiye Dokuma Atlası Sergisi açılışında bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren TİM Başkanı İsmail Gülle, Anadolu coğrafyasının en nadide kültürel hazinelerinden biri konumundaki dokuma kültürünün köklü Türk tekstil tarihîmizin tasarım ve üretim gücünü gözler önüne serdiğini ve bu tarihî mirasın gün yüzüne çıkarılarak korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması noktasında, Türkiye Dokuma Atlası Projesi’nin bir milat teşkil ettiğini ifade etti.

Türk Tekstilinin Gücü Kültürel Mirasa Dayanıyor

Türkiye’nin dünyanın en büyük 5 tekstil ihracatçısı içerisinde olmasının kültürel bir mirasa dayandığını vurgulayan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, “Hazır giyim sektörüyle birlikte 16 milyar dolarlık dış ticaret fazlası, 1 milyonu aşkın istihdamı ile katma değerli ihracatın, istihdamın ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin lokomotifi konumunda olan sektörümüz küresel salgına rağmen 2020 yılında küresel ligde bir basamak atlayarak Dünya’nın en büyük 5. ihracatçı ülkesi konumuna yükseldi. İşte tekstil sektörümüz bu başarısını, hiç şüphesiz tarihi mirasımızdan beslendiği güçten almaktadır. Bugün açılışını yaptığımız projemiz kapsamında tespit edilen coğrafyamıza özgü 500’e yakın dokuma ve bugün sergi alanımızda bulunan 150’yi aşkın kumaş çeşidi Anadolu topraklarının tekstil sektörümüzün de anavatanı olduğunu gözler önüne sermektedir.” şeklinde konuştu.

Ahmet Öksüz, projenin paydaşlarından biri olarak; geçmiş ile gelecek arasında kurulan bu köprü ile bu tarihi mirasın küresel ölçekte bilinirliğini artırmanın paha biçilemez olduğu belirtti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ilk defa gerçekleşen serginin, tekstil sektörü özelinde, Ticaret Bakanlığı, ve TİM’in destekleriyle, Emine Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleştiriliyor olmasının tekstil sektörünün Türkiye ekonomisi için önemini bir kez daha gösterdiğini vurguladı.

Emine Erdoğan’ın çevreye karşı olan duyarlılığının ve hassasiyetinin farkında olduklarını vurgulayan Öksüz, “Biz de Türk tekstil sektörü olarak; en önemli gündem maddelerimizin başına, sürdürülebilirlik, sıfır atık ve döngüsel ekonomiyi ekledik. Üretimde, istihdamda ve ihracatta Türkiye ekonomisinin öncüsü tekstil sektörü olarak size söz veriyoruz. Sektörümüz her alanda olduğu gibi sürdürülebilir üretim ve döngüsel ekonomi alanında da diğer sektörlerimize öncü ve örnek olacak.’’ dedi.

Yöresel dokumacıların hammaddeye ulaşım ve pazarlamada yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar, yöresel dokumaların yaşatılmasında ve gelecek nesillere en doğru şekliyle aktarılmasında geçmişte yapılan dokumaların da merkezlerinde analiz edilmesinin günümüz dokumalarında karşılaşılan sorunların giderilmesinde ve iyileştirme çalışmalarında büyük önem arz ettiğinin altını çizdi.

SERGİ HAKKINDA

Olgunlaşma Enstitülerinin yenilenme çalışmalarının bir ürünü olarak hazırlanan "Türkiye Dokuma Atlası Projesi", Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı İstanbul Sabancı Beylerbeyi Olgunlaşma Enstitüsü tarafından yürütülüyor. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin destekleri, Marmara Üniversitesi’nin katkılarıyla yürütülen projeye, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ticaret Bakanlığı da katkı veriyor.

Projenin ilk etkinliği olarak gerçekleştirilen serginin danışmanlığını Prof. Dr. Hülya Tezcan, Prof. Dr. Aydın Uğurlu ve Prof. Dr. Mehmet Akalın, koordinatörlüğünü Ayşe Dizman ve küratörlüğünü de Güneş Güner yapıyor.

Sergide, bölgesel rotalar izlenerek Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden bir araya getirilen 150’yi aşkın çeşit dokuma türü yer alıyor. Ayrıca koleksiyoner Yusuf İyilik'in koleksiyonundaki Osmanlı kumaşlarından parçalar da bulunuyor. 22 Eylül tarihine kadar açık olacak sergi 3 ay boyunca haftanın 6 günü ziyaret edilebilecek.