TÜRKİYE-TACİKİSTAN İŞ FORUMU VE 11. KARMA EKONOMİK KOMİSYON TOPLANTISI'NA KATILDIK

TÜRKİYE-TACİKİSTAN İŞ FORUMU VE 11. KARMA EKONOMİK KOMİSYON TOPLANTISI'NA KATILDIK

 

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’ın Başkanlığında ve TİM Başkanı İsmail Gülle’nin katılımlarıyla gerçekleşen Türkiye-Tacikistan İş Forumu ve 11. Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı'na katıldı. Toplantıya ayrıca ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, DEİK Türkiye-Tacikistan İş Konseyi Başkanı Cihangir Fikri Saatçioğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Mustafa Erdoğan da katıldı.

Bakan Mustafa Varank, 1 milyar dolarlık ticaret hacmine en kısa sürede ulaşılması için çalışmaların sürdürüldüğünü belirtirken; KEK toplantısında ayrıca Türkiyeli iş insanlarının Tacikistan pazarında karşılaştığı lojistik, finansman ve pazara ilişkin sorunlar gündeme alındı. Mustafa Varank, "Küresel salgın bizlere gösterdi ki halklarımızın refahını sağlamanın yolu rekabetten değil, karşılıklı iş birliği mekanizmalarını kurmaktan, ortaklaşa politikalar oluşturmaktan geçiyor." diye konuştu.

Tacikistan Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanı ve KEK Eş Başkanı Sherali Kabir, iki ülkedeki kurumların da ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda istekli olduğunu belirterek kurumların potansiyelini kullanmanın hedeflere ulaşmada faydalı olacağını dile getirdi. Kabir, Türkiye’nin dış ticarette önemli bir ortakları olduğunu söylerken, "Bundan sonraki süreçte de ilişkilerimizi karşılıklı yarar esasında geliştirmek istiyoruz." diye belirtti.

KEK Toplantısının yanı sıra, Tacikistan Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Zavqiamin Zavqizoda ile görüşen Mutafa Varank ve beraberindeki heyet, ikili ilişkilerin derinleştirilmesine yönelik olası düzenlemeleri istişare etti.

 

 

Türkiye-Tacikistan İkili Dış Ticareti:

2020 yılında, Türkiye’den yaklaşık 30 milyon dolar tekstil ve hazır giyim ithalatı yapan Tacikistan, 2021 yılı ocak-eylül döneminde bir önceki yıla göre %56 artışla 27 milyon dolar ithalat gerçekleştirmiştir. Türkiye’nin pamuk ithalatında önemli bir yere sahip olan Tacikistan’dan ocak-ağustos döneminde 67 milyon dolar ithalat yapılırken; bu ithalat genel ithalatımızın %55’ini oluşturmaktadır. Tacikistan en çok tekstil ve hammaddeleri ithalat gerçekleştirdiği 3. ülke konumunda olan Türkiye’den 2020 yılında 6milyon dolar değerinde ithalat gerçekleştirmiştir.

Dünya sıralamasında Türkiye’den sonra gelen ve dünyanın en büyük 5. organik pamuk üreticisi konumunda olan Tacikistan, 955 organik sertifika ile üretim yapan çiftçi bulundurmaktadır. Pamuk üretiminin %12’sini organik pamuğun oluşturduğu Tacikistan, dünya pazarında %5 paya sahiptir.

 

 

 

 

TACİKİSTAN’IN PAMUK ÜRETİMİ

metin içeren bir resimAçıklama otomatik olarak oluşturuldu

 

 

 

TACİKİSTAN’IN ORGANİK PAMUK ÜRETİMİ (KAYNAK: Textile Exchange)

  • Tacikistan Dünya’nın en büyük 5. Organik pamuk üreticisidir.
  • Tacikistan’ın toplam pamuk üretiminin %12’si organik pamuktur.
  • Tacikistan’da 955 organik sertifika ile üretim yapan çiftçi bulunmaktadır