TÜRKİYE-PAKİSTAN SERBEST TİCARET ANLAŞMASI

4 Mart 2019 tarihinde İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB)’nin ev sahipliğinde, Ticaret Bakanlığımızın yetkililerinin teşrifleri ve İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, İstanbul Sanayi Odası Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konfeksiyon ve Hazır Giyim Meclis Başkanı Şeref Fayat ve İTHİB ile İHKİB’in Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla olası bir Türkiye-Pakistan Serbest Ticaret Anlaşması'nın tekstil ve hazır giyim sektörlerine etkisinin incelendiği bir toplantı gerçekleşti.

Toplantıda imzalanması muhtemel bir anlaşmanın ihracatımızın en güçlü kalemleri olan tekstil ve hammaddeleri ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerini nasıl etkileyeceği konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. 2016 yılının Mart ayında İslamabad’da imzalanan Türkiye-Pakistan Serbest Ticaret Anlaşması’nda (STA) çerçeve anlaşmasının ardından Pakistan ile yapılması muhtemel bir serbest ticaret anlaşmasının, tekstil ve hazır giyim sektörlerine yaratacağı etkiler değerlendirildi. Özellikle Çin ve Bangladeş gibi ülkelerle serbest ticaret anlaşması bulunan Pakistan üzerinden kontrolsüz bir şekilde Türkiye’ye girecek olan tekstil ve hazır giyim ürünlerinin haksız rekabete neden olabileceği vurgulandı.

Toplantıya katılan Bakanlık yetkilileri konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade etti.