Türk Tekstili Gücü Yurtdışına Taşıyor

Türk Tekstili Gücü Yurtdışına Taşıyor

İTHİB KUMAŞ TASARIM YARIŞMASI DÜNYAYA AÇILIYOR

“Hikayeni Kumaşla Yarat” sloganıyla bu yıl 11’inci kez düzenlenecek İTHİB Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması, ülke sınırlarını aşarak uluslararası arenaya çıkıyor.    

İTHİB Kumaş Tasarım Yarışması, “Hikayeni Kumaşla Yarat” mottosuyla 11’nci kez düzenlenecek. Sektörün önemli bir ihtiyacını karşılayan İTHİB Kumaş Tasarım Yarışması, bu yıl sürprizleriyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Kumaş tasarımında tasarımı ön plana çıkarmak isteyen tekstil sektörün en önemli kurumu İTHİB’in değerli üyeleri yarışmayı uluslararası arenaya taşıyor. Bu sene tasarımcı adayları 11’inci İTHİB Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması’nda tasarımlarını yarıştıracak. Yarışmanın 10’uncu sezonunu başarılı bir şekilde arkada bırakan İTHİB, 11’inci sezonuna hazırlık çalışmaları için 1 Mart tarihinde Park Fora Restoran’da bir araya geldi. İTHİB Başkanı İsmail Gülle, İTHİB Başkan Yardımcısı ve İTHİB Kumaş Tasarım Yarışması Jüri Başkanı Fatih Bilici, İTKİB Genel Sekreteri Bekir Aslaner, Moda Tasarımcısı Hakan Akkaya, L’Appart Pr Ajansı’nın kurucusu Feride Tansuğ ile Genel Müdürü Halim Tansuğ’un yanı sıra Firenze Yurtdışı Eğitim ve Danışmanlık’ın yetkilileri, İTÜ, Mimar Sinan, Yeditepe, Aydın, Okan, Bahçeşehir üniversitelerinden akademisyenler ve öğrenci kulüp temsilcileri katılım sağladı. Toplantıda akademik kadrodan ve öğrenci temsilcilerinden yarışmanın uluslararası olması konusunda fikirleri alındı. Öğrencilerin kumaş konusunda kafa karışıklığı yaşadıkları ve kumaş tasarlarken tekniğe özen gösterilirken, giyilebilir olmasının gözden kaçıldığına dikkat çekildi. Tekstil mühendislerinin tasarımdan ziyade ürünün fonksiyonel tarafına ağırlık verdiklerini ve bu durumun değişmesi gerektiği hem fikir olunan konular arasında yer aldı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İTHİB Başkanı İsmail Gülle, bu yıl 11’incisini düzenleyecekleri yarışmaya İtalya, Almanya, Fransa, İngiltere ve ABD’den de öğrencilerin katılımını sağlamak için çalıştıklarını kaydetti.  

 

Daha dinamik bir yarışma

Yarışmayı uluslararası platforma taşıdıklarına vurgu yapan İsmail Gülle, “Yarışmayı daha dinamik bir hale getirmek için uluslararası boyuta taşımak istedik. Geçen sene yarışmamızın 10’uncusunu düzenledik. İstanbul’u ve tasarımı uluslararası bir kültür olarak bu yarışma ile daha da yukarıya taşımak istiyoruz. Bu sebeple Karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak için burada toplandık. Hepinizin katılımı, düşünceleri bizler için çok önemli. Sektörde daha çok yapılacak şeyin olduğunu bildiğimiz, inandığımız için emek veriyoruz” ifadelerini kullandı. Premiére Vision Paris Fuarı’nda yabancı öğrencilerin ilgi ve alakalarını katılımcılar ile paylaşan İsmail Gülle, aynı tabloyu Türk öğrencilerde de görmeyi temenni ettiğini söyledi. 

 

Rekabet her zaman en iyiyi yaratır

Uluslararası katılımın olması ile akıllarda oluşan sorulara da yanıt veren İsmail Gülle, tasarımcı adaylarının herhangi bir çekincesi olmamasına dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Rekabet her zaman en iyiyi yaratmıştır. Öğrenciler de kazanacak, bizler de ama en önemlisi memleketimiz kazanacak. Daha rekabetçi, daha yenilikçi bir yarışma olsun istedik. Bu yüzden de yarışmamıza uluslararası bir boyut kazandırdık. Sanat evrensel ise bir ürünü sektöre kazandıran kişinin isminin Ebru olması, Selim olması, Hans olması önemli değil. Yeter ki sektöre bir şeyler kazandırabilsin.” Tasarımın önemini vurgulamak için 10 yıldır tasarım yarışması düzenlediklerini söyleyen İsmail Gülle, “Yarışmaya Türkiye’deki sekiz tekstil mühendisliği fakültesinden olması gerekenden çok daha az müracaat alıyoruz. Bunun da en büyük eksikliği, üniversitelerde bu konuyla ilgili müfredatın olmaması” değerlendirmesinde bulundu.

 

Yarışma ile yurtdışına ön hazırlık

İki senedir İTHİB Kumaş Tasarım Yarışması’nı yurtdışına taşımayı planladığını söyleyen İTHİB Başkan Yardımcısı ve İTHİB Kumaş Tasarım Yarışması Jüri Başkanı Fatih Bilici,  “Hem öğrencilere faydası açısından hem de dünyaya açılmanın inancından dolayı böyle bir girişim yaptık. Genel Sekreterliğimiz de bu fikre sıcak bakarak destek oldu. 1 Kasım’da ilk İTHİB Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması’nı yapacağız” dedi. İki senedir yarışmacıları podyuma hazırlayan Moda Tasarımcısı Hakan Akkaya da akademisyenlerden uluslararası bir kimliğe bürünen yarışmaya, öğrencilerin daha bir istekli katılmalarını sağlamalarını istedi.  “Öğrencileri kumaş konusunda yönlendirelim ki giyilebilir bir ürün ortaya çıksın” diyen Hakan Akkaya, “Türkiye’nin üretimde sıkıntısı yok. Birçok ünlü marka ürünlerini Türklere emanet ediyor. Bizim tasarımda sıkıntımız var. Bu yüzden bu yarışma tasarım sıkıntımıza çare olacak. Yarışmanın uluslararası olması gençleri bir nevi yurt dışına hazırlayacak” dedi.

 

Son başvuru tarihi

11’inci İTHİB Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması’na son başvuru tarihi 15 Nisan. Yarışmacılar yine bu yıl da yarışmaya ünlü moda tasarımcısı Hakan Akkaya ile hazırlanacak. Birinci olan yarışmacıya 10 bin Euro, ikinciye 5 bin Euro, üçüncüye ise 2 bin 500 Euro para ödülü verilecek. Yarışma birincisine uluslararası bir moda dergisinde 4 tam sayfalık tanıtıcı makale alanı sağlanacak. En yüksek dereceyi alan yarışmacı, Ekonomi Bakanlığı destek ve onaylarıyla İTHİB tarafından belirlenecek tasarımla ilgili bir eğitim kurumunda yurtdışı eğitim hakkı da tanınacak. İlk üçe giren yarışmacılara ayrıca, Premiére Vision Paris Fuarı’nı ziyaret, 6 ay yabancı dil eğitimi ve endüstriyel tecrübe kazandırılması amacıyla İTHİB tarafından belirlenecek olan kurumlarda 1 aylık staj imkânı sağlanacak.

Detaylı bilgi için tıklayınız.