TİM-İTKİB İSTİŞARE TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TİM-İTKİB İSTİŞARE TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Bölge İstişare Toplantılarının 12.’si İTKİB çatısı altındaki İhracatçı Birlikleri ile 17 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirildi. TİM Başkanı İsmail Gülle’nin teşrifleriyle gerçekleşen toplantıya, EXİMBANK Genel Müdürü, İhracatçı Birlik Başkanları, Yönetim Kurulu Üyeleri, akademisyenler ve TİM Delegeleri geniş katılım gösterdi.

Açılış konuşmasını yapan İsmail Gülle, Türkiye’nin Ekim ayında gerçekleştirdiği aylık ihracatın %12,3’ünün İTKİB bünyesinde yer alan ihracatçılar tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. İhracatta ortak akıl ile hareket etmenin önemine işaret eden Gülle, sektöre temsilcilerinin görüşlerini almanın önemine vurgu yaptı.

Türk EXIMBANK Genel Müdürü Ali Güney de gerçekleştirilen açılış konuşmalarında Türk EXIMBANK’ın faaliyetleri hakkında bilgi vererek, Türk EXIMBANK’ın sektörü desteklemeye devam edeceğinin altını çizdi.

İstişare toplantısında, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, tekstil sektörünün pandemiden en çok etkilenen sektörlerden olmasına rağmen Haziran ayından itibaren hızlı ihracat atağı ile hızlı bir toparlanma süreci yaşadığını ifade etti. 2021 yılında da bu artışın devam edeceğini öngördüklerini belirten Ahmet Öksüz, 2021 yılında dijitalleşmenin öneminin artacağını ve bu alanda farkındalık yaratabilenin öne çıkacağını İTHİB’in bu çerçevede çalışmalarını artırdığını belirtti.

Toplantıda sunum gerçekleştiren Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan gerçekleştirdiği sunum ile Asya-Pasifik bölgesinde yapılan ticaret anlaşmaları ve etkilerine ilişkin bilgi verdi. Küresel gelişmelerin Türkiye’ye olası etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel, pandeminin gidişatı ve ekonomi piyasalarına etkisine ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

İstişare toplantısının sonunda soru – cevap bölümü gerçekleştirilerek sektörün öne çıkan gündem maddelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.