TİFTİK ÜRETİMİ SEKTÖREL İSTİŞARE TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TİFTİK ÜRETİMİ SEKTÖREL İSTİŞARE TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Ankara Vali Yardımcısı Ayhan Özkan, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı üst düzey temsilcilerinin geniş katılımlarıyla Türkiye’de tiftik üretimine ilişkin bir toplantı gerçekleştirildi. İTHİB koordinasyonunda ve 28 Ocak tarihinde online ortamda gerçekleşen toplantıya çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Toplantı açılış konuşmasını gerçekleştiren Ahmet Öksüz, İTHİB’in kuruluş isminin Tiftik ve Yapağı İhracatçıları Birliği olduğunu belirterek, tiftiğin sektör için önemini vurguladı. İTHİB Başkanı Öksüz 1800’lü yılların sonlarında 1 milyon adedin üzerinde tiftik keçisine ilişkin bilginin bulunduğunu ancak 2020 yılı TÜİK verilerine göre 262 bin adet tiftik keçisinin varlığına dikkat çekti. 2012 yılına kadar tiftik üretiminde düşüş görülürken; 2012 yılından itibaren devlet destekleri ile artışa geçildiğini belirten İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, 2019 yılı sonu itibariyle tiftik üretiminin 380 tona yükseldiğini belirtti.

Açılış konuşmalarında tiftik üretimine ilişkin gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi veren Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Ankara Valiliğinin destekleri ile yapılan çalışmalar ile mevcut kaliteyi artırmak için önemli yol kat edildiğini; bu çerçevede, TİGEM ve TAGEM nezdinde çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yetkililer bu alanda verilen desteklere ilişkin kısa bilgiler paylaşarak, desteklerin üretime olan artışını vurguladı. Son olarak sektör temsilcileri söz alarak, sürdürülebilir üretim yapmanın önemine dikkat çekerek, tiftikte popülasyonun artırılması gibi kalitenin de artırılmasının önemli olduğunu belirtti. Tiftikte en önemli hususlardan birinin kırkma sırasında tasnif işleminin doğru yapılması olduğu ifade edilerek, bu alanda çiftçilere eğitimler verilmesi önerildi.

Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız yaptığı değerlendirmelerde, tiftik keçileri için Ankara’da bir alan belirlenerek en işlevsel hale getirmek için çalışmaların yapıldığını, özel sektörün görüşleri ile çalışmaların iyileştirileceğini ve daha çok paydaşla daha olumlu sonuçların alınacağını ifade etti.