Ticaret Bakanlığı Brexit Değerlendirme Toplantısına Katıldık

Ticaret Bakanlığı Brexit Değerlendirme Toplantısına Katıldık

Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen Brexit Değerlendirme Toplantısı, Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur ve Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkanı İsmail Gülle’nin teşrifleriyle 23 Temmuz 2020 tarihinde gerçekleştirildi. Video konferans olarak gerçekleştirilen toplantıya, İhracatçı Birlik Başkanları ve sektör temsilcileri katıldı.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sami Aydın’ın da yer aldığı toplantıda, İngiltere ile gerçekleştirilmesi planlanan Serbest Ticaret Anlaşmasında menşe kurallarının iki ülkenin dış ticaretine olası etkileri değerlendirildi. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, Brexit sonrası sürecin en az hasarla atlatılması için yapılan çalışmaların hız kazandığını ifade etti.

Toplantıda konuşan İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sami Aydın, 2020 yılı içerisinde imzalanması öngörülen Serbest Ticaret Anlaşmasına ilişkin olarak Türkiye’nin İngiltere’nin en büyük 3. tedarikçisi olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin İngiltere’ye tekstil ve hammaddeleri ihracatında %12’ye varan oranlarda getirilen gümrük vergilerinin sektörümüzün rekabetçiliğini olumsuz etkileyeceğini belirtti. Aydın konuşmasının devamında, İngiltere’nin hali hazırda imzaladığı ve müzakereleri devam eden Serbest Ticaret Anlaşmalarına dikkat çekerek, ilgili anlaşmaların Türkiye’nin menfaatleri noktasında iyi incelenmesi gerektiğini vurguladı.