TEKSTİLDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YENİ DÖNEM STRATEJİLER TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TEKSTİLDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YENİ DÖNEM STRATEJİLER TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası iş birliği ile organize edilen “H&M ile Tekstilde Sürdürülebilirlik ve Yeni Dönem Stratejiler" konulu webinar 22 Aralık tarihinde gerçekleştirildi. 250’yi aşkın katılımcı ile gerçekleşen webinar, İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz ve KMTSO Başkanı Şahin Balcıoğlu’nun açılış konuşmalarıyla başladı.

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz açılış konuşmasında, sürdürülebilirliğin katma değerli ihracat için önemine vurgu yaptı. Sektörün geleceğinin, susuz tekstiller, geri dönüşüm ve sosyal uygunluk kriterlerine uyumla mümkün olacağını ve küresel markalar ile çalışabilmek için döngüsel ekonominin olmazsa olmaz bir ilke haline geleceğini ifade etti. Öksüz, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamındaki sınırda karbon düzenleme mekanizmasından en çok etkilenecek sektörlerin başında tekstil ve hazır giyim sektörlerinin geldiğini; Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olan AB ile dış ticaret hacmini koruyabilmesi için bu konuyla ilgili çalışmalara öncelik verildiğini belirtti.

Şahin Balcıoğlu gerçekleştirdiği sunumla, Kahramanmaraş’ın Türkiye ekonomisinde önemli bir paya sahip olduğunu ve kentin sanayi hacmi ile Türkiye sıralamasında 19. olduklarını belirtti. Kentin en büyük imalat sektörünün tekstil olduğunun altı çizilirken; Türkiye’de üretilen ipliğin %36’sının Kahramanmaraş tarafından yapıldığını belirtti. Türkiye’nin tekstil ihracatında en büyük 4. il olduklarını ifade eden Balcıoğlu, kent ölçeğinde yapılan sürdürülebilirlik projeleri hakkında bilgi verdi. Kahramanmaraş’ta 45 tekstil imalatçısının BCI (Better Cotton Initiative) hesabının olduğuna dikkat çekti.

Açılış konuşmalarının ardından, H&M Avrupa Sürdürülebilirlik Müdürü Hülya Sevindik Özyiğit, H&M’nin sürdürülebilirlik alanına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.  1947 yılından bu yana H&M grubunun sektörde önemli bir yer teşkil ettiğini ve şu anda da sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi politikasının izlendiğini belirtti.

Hülya Sevindik-Özyiğit, hedeflerinin 2030’da iklim nötr olmak ve yapılan çalışmalar ile 2040 yılında iklim pozitif olmak olduğunu vurguladı. Sürdürülebilirlik stratejisi için, üretim aşamalarında yer alan yasaklı kimyasalların çıkarılması, eşit ve adil çalışma şartlarının düzenlenmesi gibi tüm tedarik zincirinde düzenlemeleri gerektiren çalışmaların titizlikle yapıldığına dikkat çekti. 2021 yılı stratejilerine ilişkin bilgi verirken, tedarik zincirlerinde göçmenlerin de yer alabilmesi için sivil toplum örgütleri ile çalışmalar yapıldığını; ayrıca kadınların tüm süreçlerde söz almasına ve liderlik pozisyonlarına gelmesine fırsat veren yapıların oluşturulmasına çalışıldığını da belirtti.

2021 yılında %7 enerji verimliliği sağlamayı öngördüklerini dile getiren Sevindik- Özyiğit, yenilenebilir kaynaklardan gelen enerjinin her geçen yıl daha da artıracaklarını ifade etti. Sunumun ardından, sektör temsilcilerinden gelen sorular cevaplandırılarak, Türkiye’de döngüsel ekonomiye ilişkin görüşler paylaşıldı.