Tekstil ve Hazırgiyim Sektörlerinin Geleceğinin Konuşulduğu OECD Forum’una İTHİB’i Temsilen Osman Ege Katıldı

Tekstil ve Hazırgiyim Sektörlerinin Geleceğinin Konuşulduğu OECD Forum’una İTHİB’i Temsilen Osman Ege Katıldı

6 yıldır düzenlenen Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Forum on Due Diligence in the Garment and Footwear Sector” toplantıları, 11-13 Şubat 2020 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlendi.  

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Osman Ege, İTHİB’i temsilen foruma katıldı. 3 gün süren toplantılarda ilk gün, Sosyal Uyum Projesi (Social and Labor Convergence / SLCP) toplantısında, yetkililer özellikle denetim yorgunluğuna karşı alınan tedbirlere ilişkin bilgiler verdi. 2018 yılında imzacılar tarafından da kabul edilen 5 yıllık Stratejik Planın, 2020 yılıyla birlikte artık uygulamaya koyulduğunu ve konuyla ilgili Ekim ayında bir toplantı planlandığı ifade edildi. 2019 yılında Çin’de test olarak başlayan operasyonların, bugün Türkiye dahil 13 ülkeye yayıldığını belirten SLCP yetkilileri, bu ülkelerde eğitim programları da düzenlendiğini belirttiler.

İkinci gün, sektörün önemli aktörlerinden biri olan Bangladeş ele alındı. Bangladeş ekonomisinin son 3 yıldır ortalama %6-7 oranında büyümekte olduğu ve ülke ekonomisinin büyük oranda ihracata, ihracatın ise büyük ölçüde hazırgiyim sektörüne dayandığı belirtildi.

Sektör toplantılarında konuşan OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, ekonomik belirsizliğin hem ülkeler arası hem küresel ticareti olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Küresel gaz emisyonlarının tekstil ve hazırgiyim sektörünü önemli oranlarda etkilediğini hatırlatan Gurria, tedarik zincirlerine benzer şekilde, tüketicilerin de alışverişte daha fazla dijital kanallar kullandıklarını belirtti. Oturumda ayrıca karbon ayak izinin artık sektör için ne kadar önemli bir kriter olduğu, döngüsel ekonomi ile ilgili gereken adımları atmayan şirket, marka ve ülkelerin geri kalacağı, su kullanımı konusunda yeni metotlar ve yöntemler gerektiği de ifade edilirken; şu an opsiyonel olan kuralların zorunlu hale geleceği de hatırlatıldı.

Kapanış toplantısında, bir sonraki Forumun odak ülkesi olarak Pakistan seçilirken; Due Dilligence Kurallarının Avrupa dışında da yaygınlaştırılmasının gerektiği bildirildi.