Tekstil Sektör Kurulu Adana’da Toplandı

Tekstil Sektör Kurulu Adana’da Toplandı

13 Ekim 2017 tarihinde Adana Sanayi Odasında, TİM Başkanı Sn. Mehmet Büyükekşi, SANKO Holding Onursal Başkanı ve TOBB Tekstil Sanayi Meclis Başkanı Sn. Abdulkadir Konukoğlu, İTHİB Başkanı Sn. İsmail Gülle, Adana Sanayi Odası Başkanı ve Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sn. Zeki Kıvanç, Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birliklerinin Yönetim Kurulu Üyeleri ve Tekstil Sektör Temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.

Türkiye'nin her yerinden gelen Tekstil Sektörü Temsilcileriyle yoğun bir katılımda gerçekleşen Tekstil Sektör Kurulunda; Türkiye geneli ve tekstil sektörünün güncel ihracat performansları, pamuk ipliği ve suni sentetik iplikte ilave gümrük vergisi hususları, ithalatta artışı dikkat çeken ülkeler hususunda değerlendirme yapılarak organik GDO’suz pamuklarla ilgili bir sunum gerçekleştirildi.

TİM Başkanı Sn. Mehmet Büyükekşi gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye Tanıtım Grubu hususundaki güncel gelişmeleri aktardı. Yapılan son düzenlemeler hakkında bilgi veren Sn. Büyükekşi, İhracatçı Birlikleri'nin sadece 2017 yılına mahsus olmak üzere 2017 sonuna kadar tanıtım projelerinde düzenleme yapabileceklerine ilişkin bilgi verdi.

SANKO Holding Onursal Başkanı ve TOBB Tekstil Sanayi Meclis Başkanı Sn. Abdülkadir Konukoğlu Adana Sanayi Odasında gerçekleştirilen Tekstil Sektör Kurulu toplantısında; TGSD kongresinde dile getirilen ve basına yansıyan habere ilişkin yaptığı değerlendirmede "İlave Gümrük Vergileri Türk tekstil sektörüne çok olumlu katkıda bulunmuştur. Konulan ilave gümrük vergileri ile tekstil sektörü ithalat baskısından büyük oranda kurtulmuş; Türk tekstil fabrikaları ayakta kalmıştır. İlave gümrük vergileri olmasaydı hazır giyim sektörü de ithalat baskısı altında yok olurdu" açıklamalarında bulundu.

Gerçekleştirilen Tekstil Sektör Kurulunda İTHİB Başkanı Sn. İsmail Gülle; alınan İlave Gümrük Vergilerinin sektörlerimizi canlandırdığını birçok firmayı iflastan kurtardığını belirterek; ABD, Çin gibi Dünya’nın en büyük ihracatçısı konumundaki ülkelerin bile yüksek gümrük duvarları ile sektörlerini koruduğunu ifade etti. Organik Pamuğa ilişkin olarak İTHİB Başkanı İsmail Gülle;
projenin tüm tekstil ile ilişkili sektörler açısından son derece önemli olduğunu, rekabetçiliğin çok hızlı yaşandığı günümüz dünyasında farklı bir hikayesi olmayan ve sosyal sorumluluk projesi üretmeyen sektörlerin ticaretinin gittikçe zorlaşacağını ifade etti. Bu nedenle GDO’suz Organik Pamuk Projesi ile ilgili gerekli hazırlıkların bu yıl sonuna kadar ivedilikle tamamlanarak projenin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. 

Adana Sanayi Odası Başkanı ve ATHİB Başkanı Sn. Zeki Kıvanç İlave Gümrük Vergilerinin Tekstil sektörüne ve istihdama olan olumlu katkısının bahsederek suni sentetik ve pamuk ipliğinin ilave gümrük vergisi kapsamına alınması hususu üzerinde durarak tekstil ve hazır giyim sektörlerinde ilave gümrük vergileri olmaması durumunda, sektörlerin ithalat baskısı altında mevcut potansiyellerinin çok daha altında olacağına ilişkin bilgi verdi.