TEKNİK TEKSTİL FİRMALARI İÇİN ABD’DE İŞ YAPMA VE YATIRIM STRATEJİLERİ WEBİNARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TEKNİK TEKSTİL FİRMALARI İÇİN ABD’DE İŞ YAPMA VE YATIRIM STRATEJİLERİ WEBİNARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

Teknik Tekstil Firmaları için ABD’de İş Yapma ve Yatırım Stratejileri Webinarı, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz’ün açılış konuşmalarıyla 8 Aralık tarihinde gerçekleştirildi. Türkiye ve ABD arasında 100 Milyar dolar dış ticaret hedefinde tekstil sektörünün öncülüğünün vurgulandığı toplantı, New York Ticaret Ateşemiz Ahmet Selçuk Nalbat, ABD Ticaret Bakanlığı Tekstil Sektör Grup Direktörü Desi Jordanoff, ABD Ticaret Bakanlığı Yetkilileri ve Kuzey Karolina Ekonomik Kalkınma Ajansı Temsilcilerinin katılımıyla düzenlendi.

Türk firmalarının ABD’de yatırım yapma imkanlarının değerlendirildiği toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren Ahmet Öksüz, “Türkiye ve ABD arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hedefinde öncü sektörü tekstil sektörümüz. Güçlü üretim ve yatırım kapasitemiz ile ABD pazarında %2 olan payımızı artırarak, ABD’nin başlıca tedarikçisi olmaya hazırız.  Bu doğrultuda hepimize ortak görevler düşüyor. ABD’nin sektörümüzde uyguladığı %30’lara çıkan gümrük vergileri sebebiyle dış ticaretimiz istenilen seviyeye ulaşamıyor. İki ülke arasında Tercihli Ticaret Anlaşması imzalanması, dış ticaretimize ivme kazandıracaktır. Yine önümüzdeki dönemde ABD ve AB arasında gündeme gelmesi öngörülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTİP) görüşmelerinde Türkiye de masada olmalıdır. Bununla birlikte Genelleştirmiş Tercihler Sisteminden (GSP) çıkarılan Türkiye’nin, tekstil sektörü ürün grupları genişletilerek tekrar GSP programına dâhil edilmesi gerekmektedir. İki ülkenin karşılıklı olarak yatırımlardaki artış oranları sevindirici olsa da yatırımların gerçek potansiyelini yansıtabilmesi için güçlü iş birliğine olan ihtiyacımız kaçınılmaz. ABD’li paydaşlarımızın da hükümetleri nezdinde Türkiye – ABD tercihli ticaret anlaşmasının yapılması için daha fazla talepkar olmasını bekliyoruz.” değerlendirmelerinde bulundu.

Ahmet Öksüz konuşmalarında, salgın döneminde önemi hızla artan üstün performans özelliklerine sahip teknik tekstiller ihracatının 2020 yılı Ocak-Kasım ayında geçen seneye göre %55,5 artışla tüm zamanların teknik tekstil ihracat rekoruna ulaşıldığını söylerken; ABD’nin Türkiye’nin teknik tekstil ihracatında %10,4 payı ve 257 Milyon dolar değeri ile en büyük pazarı konumunda olduğunu vurguladı. Öksüz sözlerini, teknik tekstillerde iki ülke arası karşılıklı yatırımların artırılmasının önemine dikkat çekerek tamamladı.

ABD Ticaret Ataşe Yardımcısı Yaprak Çakılcıoğlu gerçekleştirdiği açılış konuşmalarında, Türkiye’de ve ABD’de pazara girmek isteyen firmalara pazar danışmanlığı hizmeti verildiğini belirterek, SelectUSA programına ilişkin bilgiler paylaştı.

New York Ticaret Ataşemiz Ahmet Selçuk Nalbat, Washington, Los Angeles, Houston, Chicago ve New York’ta olmak üzere, Türkiye’nin Ticaret Müşavirliği kanalı ile ABD’de 5 farklı noktada ihracatçılarımıza destek verdiğini ifade etti. Nalbat konuşmalarında, Dünya’da teknik tekstillerin 200 milyar dolarlık bir pazarı oluşturduğunu, bu pazarın 40 Milyar dolar civarının ise ABD’de olduğunu belirterek, ABD’nin Türkiye için önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

Webinar kapsamında gerçekleştirilen sunumların ardından gerçekleştirilen etkinlik, firmalardan gelen soruların cevaplandırılması ile tamamlandı.