Tayland İle Gerçekleştirilmesi Planlanan Serbest Ticaret Anlaşması Üzerine İstişare Toplantısı

Tayland İle Gerçekleştirilmesi Planlanan Serbest Ticaret Anlaşması Üzerine İstişare Toplantısı

25 Temmuz 2019 tarihinde Ticaret Bakanlığı yetkililerinin teşrifleri, İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz ve İHKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jale Tunçel'in katılımlarıyla, müzakereleri devam eden Türkiye-Tayland Serbest Ticaret Anlaşması'nın tekstil ve hazırgiyim sektörlerine olası etkileri üzerine bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıda, imzalanması muhtemel bir anlaşmanın ihracatımızın en güçlü kalemlerinden olan tekstil ve hammaddeleri ile hazırgiyim ve konfeksiyon sektörlerini nasıl etkileyeceği konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Toplantıda İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, Tayland’ın tekstil yatırımının son yıllarda hızla arttığı, tekstil sektörünün Tayland’da yıllık 1 milyonun üzerinde istihdam yarattığı ve ülkenin istihdam için en önemli ikinci sektörü olarak değerlendirildiğini ifade etti. Ahmet Öksüz, Tayland’ın hali hazırda Hindistan ve Çin gibi dünyanın en büyük tekstil ihracatçısı ülkeleriyle Serbest Ticaret Anlaşması bulunduğunu vurgulayarak, olası Türkiye – Tayland Serbest Ticaret Anlaşmasında Çin ve Hindistan ülkelerinden trafik sapmasıyla Türkiye’ye birçok tekstil ürünü geleceğini; Tayland ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması durumunda tekstil ve hammaddeleri sektörünün taviz verilecek sektörler listesinden çıkarılması gerektiğini vurguladı.

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz toplantıda, Serbest Ticaret Anlaşmaları içerisinde Pakistan, Tayland, Vietnam gibi ülkelerden ziyade gelişmiş ülkelerle Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması gerektiğini ifade etti.