RUSYA EV TEKSTİLİ SANAL TİCARET HEYETİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

RUSYA EV TEKSTİLİ SANAL TİCARET HEYETİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

15-16 Aralık 2020 tarihlerinde Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza tuna Turagay, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, Başkan Yardımcısı Fatih Bilici ve İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sami Aydın’ın açılış konuşmaları ile Rusya Ev Tekstili Sanal Ticaret Heyeti gerçekleştirildi. Moskova Ticaret Baş Müşaviri Alper Eriten ve Moskova Ticaret Müşavirimiz Murat Haydar Öztürk katılımlarıyla düzenlenen açılış töreni, youtube üzerinden canlı olarak yayınlandı.

Açılış konuşmalarını gerçekleştiren Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, tekstil ve hammaddeleri sektörünün küresel ihracattaki payının önemine değinerek; tekstil sektörünün Türkiye’nin rekabet gücünün yüksek olduğu önemli bir ihracat kalemi olduğunu vurguladı. Ticaret heyeti programının, Türkiye’nin Rusya’ya özellikle ev tekstili alanında ihracatı artırmak için önemli bir adım olduğunu ifade eden Bakan Yardımcısı Turagay, 25 perakendeciyle yapılacak görüşmeler ile Rusya pazarında ev tekstili sektöründe %6 olan Türkiye’nin payının %10’a çıkmasını arzuladıklarını belirtti.

Açılış konuşmasında Rusya’nın Türkiye için önemli bir pazar olduğunu belirten TİM Başkanı İsmail Gülle, bu pazarlarda artan talebi hak ettiği seviyeye taşımanın önemini vurguladı. İsmail Gülle sözlerinin devamında Rusya ile ilişkilerin artırılarak sürdürülmesi gerektiğini, bu çerçevede Ticaret Heyetleri için ikili görüşmelerin önemli bir araç olduğunu ifade etti.İsmail Gülle konuşmasını, “2020 yılında önemli kazanımlar elde ettik. Bu kazanımlar ile 2021’de yeni imkanlar ve yeni fırsatlar kazanacağımıza inanıyoruz. Bu süreçteki destekleri için Bakanlığımıza teşekkür ederiz.” diyerek tamamladı.

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, ev tekstili sektörüne ilişkin olarak Ekim ayında tüm zamanların en yüksek aylık ihracat verisine ulaşıldığı bilgisini paylaştı. Türkiye’nin AB’de en büyük ev tekstili tedarikçisi olmanın yanı sıra, AB’nin dünyada ev tekstili ithalatı birim fiyatının 6 Euro iken, Türkiye’den ithalatta bunun 7 Euro seviyesine yükseldiğinin altını çizdi. Ahmet Öksüz, 2020 yılında şimdiye kadar 1,7 milyar dolar değerine ulaşan ve dünyanın en büyük 4. ev tekstili tedarikçisi olan Türkiye’nin ihracatının sanal ticaret heyetleri ile daha da artacağına inandığını belirtti. İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, Rusya’nın en büyük perakende zincirlerinin yer aldığı Ticaret Heyetine ilişkin olarak “Rusya’nın 4 milyar dolarlık tekstil ve hammaddeleri ithalatında Türkiye’nin mevcut pozisyonu potansiyelimizi yansıtmamaktadır.         Biz de İTHİB olarak, Rusya pazarı üzerine çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz ticaret heyetimizin yanında, Geçtiğimiz hafta da Rusya Ev Tekstili sektörü özelinde trend seminerimizi, firmalarımızın yoğun katılım ve ilgileriyle online ortamda gerçekleştirdik. Gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla; Rusya ile Türkiye’nin 100 Milyar dolarlık dış ticaret hedefinde, en önemli paylardan birini sektörümüzün vermesini hedefliyoruz.” Dedi.

 

Açılış konuşmalarının ardından başlayan Rusya Ev Tekstili Sanal Ticaret Heyeti kapsamında titizlikle belirlenen Türk ve Rus firmaların ikili görüşmeleri, T.C. Ticaret Bakanlığı denetimi ve İTHİB yetkilileri gözetiminde, video konferans programı aracılığı ile gerçekleşti. Etkinlik dili Rusça olmasına rağmen, İTHİB tarafından Rus tercüman hizmeti firmalarımıza sağlandı. Her bir görüşmenin moderatör eşliğinde yönetildiği görüşmeler, firmalarımızın etkinlik öncesi hazırlamış oldukları sunumları ile Rus alıcıların ilgisini daha çok çekti. Moderatör eşliğinde gerçekleşen görüşmelerde katılımcı firmalar, hazırlamış oldukları sunumlar ile alıcı firmalar tarafından ilgiyle karşılandı. İki gün boyunca süren heyette, Türkiye’nin önde gelen 20 ev tekstili firması, 25 Rus alıcı firma ile 255 görüşme gerçekleştirdi.