Küresel Tedarik Zinciri Değerlendirme Toplantısına Katıldık

Küresel Tedarik Zinciri Değerlendirme Toplantısına Katıldık

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından düzenlenen Küresel Tedarik Zinciri Değerlendirme Toplantısı, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle’nin teşrifleri ve İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz’ün katılımlarıyla 9 Temmuz 2020 tarihinde gerçekleştirildi.

Toplantıda tekstil ve hammaddeleri sektörü adına bir sunum yapan Ahmet Öksüz, sektörün küresel ticaretteki rolüne ilişkin önemli veriler paylaşırken, küresel tedarik zinciri rekabetinde sahip olduğu fırsatları değerlendirdi. Bu kapsamda verilen desteklere de değinen Ahmet Öksüz, teşvik edilmesi gereken yatırımlara ilişkin önerilerini sundu.

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, gerçekleşen toplantıda önemi hızla artan medikal tekstillere işaret ederek, Türkiye’nin pandemi süresince sektörün kapasite artırımına giderek küresel ölçekte en büyük üretici ülkelerden biri olduğunu vurguladı. Bu kapsamda iç piyasanın talebini karşılamanın yanında 70’den fazla ülkeye medikal tekstil ürünleri yardımı yapıldığının altını çizen Öksüz, küresel ölçekte medikal tekstil ihracatında dünya devi olabileceğini ancak hibe uygulamasının firma maliyetlerini olumsuz etkilediğinin altını çizdi. Ahmet Öksüz, konuya ilişkin Devlet Malzeme Ofisinin depolarının dolduğunu belirterek, hibe karşılığı ihracat uygulamasına son verilmesi gerektiğini belirtti.

Bununla birlikte Ahmet Öksüz, her geçen yıl yatırımları hızla artan tekstil ve hammaddeleri sektörünün, Türkiye’de yeterli seviyede üretilmeyen tekstil ürünlerinin üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Ahmet Öksüz konuşmasında, hazırgiyim sektörü ile birlikte tekstil ve hammaddeleri sektörünün 15 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası verdiğini ifade ederek “Türkiye ekonomisine en fazla döviz kazandıran sektör olmaktan gurur duyuyoruz ancak Türkiye’nin daha fazla dış ticaret fazlası verebilmesi için özellikle yeterli üretim olmayan bazı elyaf çeşitlerinde yeni kapasite artışları yaratması şart. Bu kapsamda sektörümüz özelinde yeni bir teşvik mekanizması oluşturulmalı” değerlendirmelerinde bulundu. 

Gerçekleştirilen toplantıda uluslararası marka – fabrika ve işletme satın alımları, firma birleşmelerine de değinen Öksüz, “Sektör olarak küresel sistemde daha fazla söz sahibi olabilmek için hazırız, bu kapsamda yurtdışında marka – fabrika ve işletme satın alımlarında özel bir teşvik mekanizması kurulmasını bekliyoruz.” Değerlendirmelerinde bulundu.