Japonya’da İTHİB Rüzgarı

Japonya’da İTHİB Rüzgarı

19-20 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen Japan Creation Fuarı’na İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından ilk kez Mili Katılım Organizasyonu düzenlendi. İTHİB üyesi 10 Türk firmasının yer aldığı fuarda firmalar, ortak bir stant alanı oluşturarak ürünlerini ziyaretçilerin beğenilerine sundular. Fuara katılan İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz ve İTHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Bilici fuar alanını ziyaret ederek Japon mevkidaşları ile görüş alışverişinde bulundular.

İTHİB’in Japonya’nın en büyük satın alma gruplarından olan Itochu firması ile iş birliği neticesinde fuar öncesinde çeşitli etkinlikler yapıldı. Fuar açılış gününden 1 gün önce tüm firma temsilcileri ile birlikte Itochu'nun Merkez Ofisi ziyaret edilerek, fuar katılımcısı firmalara hem Itochu'nun faaliyet alanları hem de tekstil sektörü özelindeki çalışmaları konusunda bilgi verildi. Bu etkinliklere Ticaret Bakanlığı Tokyo Ticaret Baş Müşaviri Murat Yapıcı ve Tokyo Ticaret Müşavir Yardımcısı Onur Özmen bizzat eşlik ettiler.

İTHİB’in fuar alanındaki stand konumunun fuar alanı giriş kapısının tam karşısında yer alası ve LED ekranda Türk tekstil sektörünü tanıtan video gösterilmesi sebebiyle ziyaretçilerin çok yoğun ilgisi ile karşılaşan Türk firmalar, Japonya’da etki alanını genişletme fırsatı elde ettiler. Fuarın ilk günü Ticaret müşavir Yardımcısı Onur Özmen gözlemci olarak fuar alanında hazır bulundu. İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz ve Başkan Yardımcısı Fatih Bilici fuarın ilk günü Fuar idaresi yetkileri ve Itochu yetkilileri ile ayrı ayrı toplantılar yaparak, Tekstil sektörünün Japonya pazarındaki projeleri hakkında görüş alışverişinde bulundular.

İTHİB tarafından Japonya’ya ilk defa gerçekleştirilen Milli Katılım Organizasyonu öncesi moda endüstrisi gazeteleri arasında dünyanın en büyük tirajına sahip olan Japon Senken gazetesine reklam verildi. 1956 yılında Japonya'nın Tokyo kentinde kurulan ve günlük yaklaşık 200.000 adet yayımlanan Japon moda gazetesi, dünya tekstil endüstrisi tarafından ilgi ile takip edilmektedir.

Japonya Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü:

Japonya; 7,3 milyar dolar değerinde gerçekleşen ihracatı ile dünyanın en büyük 12., yaklaşık 9 milyar dolar ithalatıyla dünyanın en büyük 9. Tekstil ve hammaddeleri ithalatçısıdır. 126 milyon nüfusa sahip olan Japonya’nın tekstil ve hammaddeleri ithalatı içerisinde Türkiye’nin payı ise binde dört ile oldukça sınırlı kalmıştır. Japonya tekstil ve hammaddeleri ithalatının %52’ini Çin’den, %8’ini, Vietnam’dan, %6’sını ise Endonezya’dan gerçekleştirmektedir.

Türkiye ve Japonya arasında yakın zamanda imzalanması öngörülen Serbest Ticaret Anlaşması ile Türkiye’nin Japonya’da Çin’e karşı rekabet avantajı sağlayabileceği değerlendirilmektedir.

Japonya Ülke Raporu için tıklayınız