İTÜTEK 180” ONLINE ZİRVESİ’NE KATILDIK

İTÜTEK 180” ONLINE ZİRVESİ’NE KATILDIK

 

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, İTÜ Tekstil Mühendisliği Kulübü tarafından bu yıl ilk kez 26 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleştirilen İTÜTEK 180” Online Zirvesine katıldı.

Sektörün geleceği olan öğrenciler ile bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Ahmet Öksüz, sektörün mevcut konumu ve gelecek hedeflerini değerlendirdi. Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin 1 milyonun üzerinde istihdam ile  imalat sanayiinin en fazla istihdam sağlayan ve %14,4 pay ile en büyük üretim sağlayan sektörü olduğunu ifade etti. 16 Milyar $ ihracat ile Türkiye ekonomisine en fazla döviz girdisi sağlayan sektör olduklarını belirtti. Tekstil sektörü için yapılan çalışmalardan bahseden Öksüz, “Rekabetin her geçen yıl zorlaştığı günümüzde, Ar-ge, inovasyon ve tasarım kabiliyetlerimizin ön plana çıkarılması gerekmektedir. Mühendislerimizin Ar-Ge çalışmaları ve tasarımcılarımızın yaratıcılığı ile ihraç ürünlerimizin; hem değerini katlamakta, hem de Türk ihraç ürünlerimize küreselde rekabet avantajı sağlamaktadır. Tekstil ve hazır giyim sektörlerimiz; ülkemiz ihracatı, üretimi ve istihdamında lokomotif sektörler olmanın yanı sıra, Türkiye’de Ar-Ge ve tasarım kültürünün oluşmasında öncü rol oynamaktadır.” değerlendirmelerinde bulundu.

İTHİB olarak sektörümüzün Endüstri 4.0 dijital dönüşümünü sağlayacak “Teknik Tekstillerde Dijital Dönüşüm ve İnovasyon” kümelenme projesini hayata geçirdiklerini belirten Ahmet Öksüz, Ticaret Bakanlığının 400’ü aşkın Ur-Ge projesi içerisinde en yüksek bütçe ile desteklendiğini ve dijitalleşme ve iş zekası geliştirilmesine yönelik faaliyetler gerçekleştirdiklerine işaret etti.

Ahmet Öksüz, 2 yıldır başarı ile sürdürülen Tercihim Tekstil Mühendisliği Burs Projesine ilişkin bilgi vererek, ürünün kalitesinin, teknolojinin yanı sıra insan kaynağı ile de ölçüldüğünü belirtti. Fiziki sermayenin yanı sıra beşeri sermayenin de büyük önem teşkil ettiğini ifade etti. Tekstil sektörü için yeni atılımlar yapıldığını, özellikle son dönemde işletmeler arası bilgi sistemleri paylaşımının, genel tedarik zinciri performansını önemli ölçüde arttırdığı vurguladı. Öksüz, akıllı teknolojiler ile kendini sürekli optimize eden, dinamik lojistik sistemleri tüm operasyonların daha güçlü yönetilmesini sağladığını ve bu kapsamda tüm tedarik zinciri süreçlerinde Endüstri 4.0 uygulamalarının öne çıkmasının beklendiğini ifade etti.

Tekstil Mühendisliğinin çalışma alanlarına ilişkin bilgi veren Ahmet Öksüz, adayların tekstil ve hazır giyim sektörlerinin tüm üretim aşamalarında çalışabileceğini belirtti. Sektörün elyaf, iplik, kumaş, ev tekstili, teknik tekstil, boya – apre gibi çok geniş bir üretim ağı bulunduğunu ve tam entegre tesislerinin farklı pozisyonlarında da tekstil mühendislerinin çalıştığını vurguladı.