İTHİB YÖNETİM KURULU ÜYESİ SULTAN TEPE İSTANBUL EKONOMİ ZİRVESİNE KATILDI

İTHİB YÖNETİM KURULU ÜYESİ SULTAN TEPE İSTANBUL EKONOMİ ZİRVESİNE KATILDI

 

5. İstanbul Ekonomi Zirvesi bu yıl Yeşil Ekonomi temasıyla 10 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirildi. Sürdürülebilirlik Odaklı İhracat Uygulamaları Konulu oturumda TİM Sanayide Sürdürülebilirlik Bilim Komitesi Sektör Temsilcisi, Türkiye İhracatçılar Meclisi Kadın Konseyi Başkan Yardımcısı ve İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe, tekstil sektöründe sürdürülebilirlik kapsamında yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Sürdürülebilirlik odaklı ihracat uygulamalarına ilişkin önemli bilgilerle konuşmasına başlayan Sultan Tepe, 9 Ağustos 2021’de yayımlanan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Değerlendirme Raporuna göre atmosferdeki CO2 konsantrasyonu son 2 milyon yılın en üst değerine yükseldiğine dikkat çekti. Türkiye’nin son yıllarda artan karbon emisyon oranlarında daha küçük pay sahibi olmasına karşın değişen tedarik süreçlerinden etkilendiğinin altını çizdi. Sultan Tepe konuşmasında; “Türkiye'nin 270 yıldaki toplam emisyonu Çin’in halihazırda sadece bir yıldaki emisyonu kadar. Her ne kadar Türkiye olarak oluşan emisyonda diğer ülkelere göre dünyaya verdiğimiz zarar çok çok az olsa da değişen tedarik zinciri sürecinde elbette diğer ülkelerin kararları Türkiye’yi de etkileyebiliyor.  Önceden ihracatta aranan belli başlı kriterler varken, artık birçok sürdürülebilirlik sertifikası, denetim süreçlerinden geçmek zorundasınız.” dedi.

İhracat için pek çok sürdürülebilirlik sertifikası ve denetim süreçlerinin getirildiğini de belirten Sultan Tepe, üreticiler ve tüketiciler nezdinde sürdürülebilir ürünlere olan talebin de günden güne arttığını ifade etti.

Yakın gelecekte, ürünün kalitesinin artık ne kadar sürdürülebilir olduğu ile ölçüleceğini belirten Sultan Tepe, tekstil sektörünün tüm strateji ve hedeflerinin bu doğrultuda kurgulamak üzere çalışmalarını yürüttüğünü belirtti. Tepe, konuşmasının devamında Türkiye İhracatçılar Meclisi öncülüğünde Sürdürülebilirlik Eylem Planını açıklayan ilk sektörün tekstil sektörü olduğunu ifade ederek; eylem planının alt başlıklarında çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti. Bu çerçevede 25 Kasım 2021 tarihinde Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu, Orbit Consulting stratejik iş birliğinde gerçekleşen “Sustainability Talks İstanbul” programı hakkında bilgi veren Sultan Tepe; “Fiziki 400, dijital ortamda ise 2.000 katılımcı beklediğimiz etkinlik fiziki 600, dijital ortamda 3.500 kişiyi aştı. Ulusal ve uluslararası birçok katılımcının tekstil sektöründe sürdürülebilirliği, döngüsel ekonomiyi değerlendirdiği ve güncel gelişmeleri paylaştığı etkinliğimize gösterilen yoğun ilgi, bu alanda ne kadar çalışma yapmamız gerektiğini gözler önüne seriyor.” dedi.