HOLLANDA HEYETİ İLE İŞ BİRLİĞİ İMKANLARI DEĞERLENDİRİLDİ

HOLLANDA HEYETİ İLE İŞ BİRLİĞİ İMKANLARI DEĞERLENDİRİLDİ

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Zekeriya Tanrıverdi, Hollanda İstanbul Başkonsolosu Bart van Bolhis, Hollanda Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Helene Rekkers ve Hollanda Başkonsolosluğu Ekonomi ve Ticaret Uzmanı Ceren Erten’in yer aldığı heyet ile bir araya geldi.

25 Mart 2021 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda; sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi konuları üzerine olası iş birliği imkanları değerlendirildi. İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, tekstil sektöründe gerçekleştirilen sürdürülebilirlik çalışmaları hakkında bilgi vererek; karbon ayak izinin ölçülmesi ve azaltılması, üretim ve enerji verimliliği, sıfır atık ve geri dönüşüm uygulamaları konusunda firmaların kapasitelerini geliştirme hedefi ile yeni bir URGE Projesi başlatılacağını ifade etti. Bununla birlikte, 2021 yılı tekstil sektörünün sürdürülebilirlik yol haritası için çalışmalara başlandığını da vurguladı. Sektör olarak, geri dönüştürülmek üzere kullanılmış giyim eşyası ithalatının serbest bırakılması için Ticaret Bakanlığı nezdinde çalışmalar yürütüldüğünü de dile getirdi.

Ahmet Öksüz, Türkiye’nin Hollanda’nın 2002-2020 döneminde en çok yatırım yapan ülke konumunda olduğu bilgisini paylaşarak; Hollanda'nın Türkiye'ye uluslararası doğrudan yatırım tutarının 26 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade etti. Hollanda’nın en büyük 4. Tedarikçisi olan Türkiye’nin, 2020 yılında 304 milyon dolar tekstil ve hammaddeleri ihracatı gerçekleştirdiğini belirtti. Türkiye - Hollanda dış ticaret ilişkilerinde sürdürülebilirliğin önemini vurgulayan Öksüz; birbirini tamamlayan iki ekonominin sürdürülebilir tekstil ürünlerine yönelik ortak paydada birçok iş birliği modeli geliştirebileceğinin altını çizdi

Hollanda’nın Sürdürülebilir ekonomi politikaları çerçevesinde tekstil sektörünün önemine değinen Hollanda İstanbul Başkonsolosu Bart van Bolhis, Türkiye - Hollanda dış ticaretinde sürdürülebilir tekstillerin yaratabileceği potansiyelin altını çizerken iki ülke arası iş birliğinin önemini vurguladı.

Gerçekleştirilen toplantıda, Hollanda’nın Avrupa’da çevrenin korunmasına yönelik politikaların geliştirilmesi ve uygulanmasında öncü ülkeler arasında yer aldığı değerlendirildi. Bu çerçevede, Hollanda'nın Circular Economy 2050 programında öne çıkan hususların, tüketim ürünlerinde geri dönüşüm ve inovasyon, ürün pasaportu gibi uygulamalar yoluyla geri dönüşümü içeren üretimin teşvik edilmesi ve mikro plastik karşıtı kampanyaların desteklenmesi ve uluslararası projelerde plastik ambalaja alternatiflerin geliştirilmesi olduğu ifade edildi.