B4B4C ROUNDTABLE BULUŞMASINA KATILDIK

B4B4C ROUNDTABLE BULUŞMASINA KATILDIK

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, Fortune Türkiye tarafından düzenlenen, E-Ticarette Lojistik Yönetimi ve Dijital Dönüşüm Ekseninde Tekstil Sektörü başlıklı B4B4C Roundtable buluşmasına katıldı. Gerçekleştirilen toplantıda, tekstil sektörünün pandemi dönemi performansını değerlendirerek; lojistik süreçlerinin tekstil sektörü içerisindeki önemine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

Tekstil sektörünün adaptasyon kabiliyetine ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Ahmet Öksüz, dünyanın en büyük 4. kumaş ihracatçısı olan Türkiye’nin üretim gücünün yanı sıra tam entegrasyona sahip olduğunun da altını çizdi. Ahmet Öksüz konuşmasının devamında 2020 yılının 9,7 milyar dolar ihracatla küçük bir kayıpla atlatıldığını ve 2021 yılının 2,5 aylık performansının sektörü hedeflerine yaklaştırdığını belirtti. Türkiye’nin güçlü ihracat hacminin, kendi hammadde ihtiyacını karşılıyor olmasından geldiğini ifade eden Ahmet Öksüz, Cumhuriyetin ilk yılında Türkiye ithalatının %35’inin kumaş olduğunu, Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan yatırımlar ve yerli üretimin artması ile bugün iç piyasanın hemen hemen tamamının ihtiyacının karşılandığının altını çizdi.

Türkiye’nin katma değerli ihracatını artırmak için Serbest Ticaret Anlaşmaları’nın önem teşkil ettiğini; bu anlamda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile 100 milyar dolar ihracat hedefinin imzalanacak bir STA ile yakalanabileceğini, süreci sektör olarak yakından takip ettiklerini belirterek en büyük hedef pazarın ABD olduğunun altını çizdi. Lojistik ve gümrük alanına ilişkin olarak; tekstil sektörünün yükte hafif pahada ağır ürünler olması nedeniyle hızlı göndermenin önem arz ettiğini ve lojistik merkezlerinin büyük avantajlar sağlayacağını dile getirdi.

Ahmet Öksüz, Ticaret Bakanlığı’nın destekleri ile gerçekleşen Yurt Dışı Lojistik Merkezleri Desteklerinin tedarik süreçlerinde yaratacağı avantaja dikkat çekti. Sektör firmalarının e-ticaret yatırımlarını hızlandırdığını ancak bunula birlikte lojistik maliyetlerini düşürebilmek için firmaların dijital sistemlere entegre olması gerektiğini belirtti.