ANKARA MİLLETVEKİLİ ZEYNEP YILDIZ İLE TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ANKARA MİLLETVEKİLİ ZEYNEP YILDIZ İLE TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız ve sektör temsilcilerinin katılımıyla, 23 Ekim 2020 tarihinde bir toplantı gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen toplantıda tekstil ve hammaddeleri sektörünün Türkiye ekonomisi içerisindeki tarihi önemine değinilirken, geçmişten günümüze yünlü ürün gruplarının sektör içerisindeki payına ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Ankara’nın önemli simgelerinden bir tanesi olan tiftik keçisi hakkında değerlendirmelerini paylaştı. Türk tiftiğinin katma değerini artırmaya yönelik neler yapılabileceğinin altını çizen Yıldız, Ankara’da bulunan tiftik keçisi verilerine ilişkin bilgiler aktardı.

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, yünlü tekstil ürünlerinin sektördeki katma değerini vurgularken, geçmişte bahse konu ürün gruplarının tekstil ve hammaddeleri sektörünün en önemli alt ürün gruplarından biri olduğunu belirtti. Küresel ölçekte yünlü ürün gruplarına talebin azalmasına da dikkat çeken Öksüz, yünlü ürün gruplarında katma değer artışı sağlanabilecek çalışmalar gerçekleştirilebileceğini belirtti.

Toplantıda, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana Ankara tiftik keçisinin, Türkiye’nin yünlü ürün gruplarına olan katkısı sektör temsilcilerinin de değerlendirmeleriyle görüşüldü. Yünlü kumaş ve elyafın Türkiye’nin katma değerli ihracatı içindeki önemine dikkat çekilirken; yünün, sektörde katma değer yaratan üretimine ve yünlü ürün grupları özelinde yapılacak projeler ve iş birliklerine yönelik görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantı sonunda kumaş, halı gibi tiftik keçisi yünü kullanabilecek tüm sektörlerle kamu kurum ve kuruluşlarının bir araya getirileceği bir çalıştay düzenlenmesine karar verildi.

2019 yılında küresel ölçekte yün elyafı ithalatı 6 milyar dolar değerinde gerçekleşmişken, ithalatın 2,6 milyar dolarını Çin tek başına gerçekleştirmektedir. İtalya ise yaklaşık 1 milyar dolar değerinde ithalatla ikinci sırada yer almaktadır. Dünya’nın en büyük yün elyafı ihracatçıları ise 2,2 milyar dolarla Avustralya, 820 milyon dolarla Çin ve 372 milyon dolarla Moğolistan olarak dikkat çekmektedir.

3,2 milyar dolar değerinde gerçekleşen küresel yünlü dokuma kumaş ihracatına bakıldığında 1,4 milyar dolar değerinde ihracatla İtalya birinci sırada yer almaktayken, 451 milyon dolar değerinde ihracatla Çin ikinci sırada yer almaktadır. Çin, Japonya, Almanya, İtalya ve Romanya ise dünyanın en büyük yünlü kumaş ithalatçılarıdır.