ALMAN MAMUL ÜRÜN İTHALATÇILARI BİRLİĞİ GENEL MÜDÜRÜ DR. MİCHAEL ARRETZ İLE TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ALMAN MAMUL ÜRÜN İTHALATÇILARI BİRLİĞİ GENEL MÜDÜRÜ DR. MİCHAEL ARRETZ İLE TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

 

İTHİB Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Denizer ve İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, 1969 yılından bu yana faaliyet gösteren Alman Mamul Ürün İthalatçıları Birliği Genel Müdürü Dr. Michael Arretz ile bir araya geldi. 9 Eylül’de gerçekleşen toplantıda tedarik zincirine yönelik yeni düzenlemeler ve olası iş birliği imkanları gündeme alındı.

Üyeleri büyük ölçüde Amazon ve Alibaba gibi e-ticaret sitelerinden ithalat yapan Birliğin Genel Müdürü Arretz, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren Almanya’da 3.000’den fazla çalışanı olan firmalar ile 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren ise 1.000’den fazla çalışanı olan firmalar için geçerli olmak üzere “Tedarik Zinciri Yasasının” Almanya’da hayata geçirileceğini ifade etti. Yasanın getireceği dönüşümlerin Türkiye’ye olası etkileri görüşüldü.

Toplantıda AB pazarında tekstil ve hazırgiyim sektöründe Çin’in mevcut payının halihazırda Türkiye’ye kaydığı ve Türkiye’nin AB’de yükselen bir trend olduğunu belirtildi. Toplantıda ayrıca Çin’in Sincan Bölgesindeki insanlık dışı zorla çalıştırmalar sebebiyle küresel firmaların Çin’den ithalat yapmaya soğuk baktığını, bu durumun düşük fiyat yüksek kalite kriterlerinin de sağlanması koşulu ile Türkiye için daha büyük fırsatlar yaratabileceği değerlendirildi.

Tekstil ve Hammaddeleri Sektörünün Almanya’ya İhracatı Hakkında:

Almanya, 2020 yılında 9,7 milyar dolar değerinde gerçekleşen Türkiye tekstil ve hammaddeleri sektörü ihracatından %9,6 pay alarak 1. sırada yer almıştır. Almanya’ya tekstil ve hammaddeleri sektörü ihracatımız 2020 yılında 933 Milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir. 2021 yılı ocak – ağustos döneminde ise Almanya’ya ihracat 2020 yılına göre %20 oranında artışla 659 Milyon dolar değerinde gerçekleşmiş olup; 2019 yılına göre Almanya’ya tekstil ve hammaddeleri ihracatı %21 oranında artmıştır.