ABD’DE YURT DIŞI LOJİSTİK MERKEZİ FIRSATLARI WEBINARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ABD’DE YURT DIŞI LOJİSTİK MERKEZİ FIRSATLARI WEBINARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ev sahipliğinde, tekstil, mobilya ve halı sektörlerine ilişkin olarak 28 Ocak 2021 tarihinde ABD’de Lojistik Merkezi Fırsatları bilgilendirme webinarı gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmalarında, TİM Başkanı İsmail Gülle ve İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, Ticaret Bakanlığı Temsilcileri önemli değerlendirmelerde bulundu.

Açılış konuşmalarında TİM Başkanı İsmail Gülle, ABD’nin Türkiye’nin önemli bir ihracat pazarı olduğunu ve tekstil, mobilya ve halı sektörleri için planlanan lojistik merkezlerinin önemli bir kanal açacağını ifade ederek, webinarın verimli olması dileklerinde bulundu.

ABD ile 100 Milyar Dolar Dış Ticaret Hedefi doğrultusunda öncü sektör olan tekstil sektörü ile ilgili şimdiye dek yapılan çalışmaları aktaran Ahmet Öksüz, webinar çıktılarının da ABD’de çok daha somut projelerin hayata geçirilmesine katkı sağlayacağını vurguladı. Öksüz konuşmalarında, küresel pazarda tekstil sektörünün Dünyanın en büyük 6. Tedarikçisi olduğunu ve ABD’de mevcut durumda sadece %2 pay alındığını, Türkiye’nin güçlü üretim kapasitesi ile ABD’nin en büyük tedarikçisi olmaya hazır olduğunu söyledi. Ahmet Öksüz gerçekleştirdiği açılış konuşmalarında ABD’ye sürdürülebilir ihracat hedeflerimiz çerçevesinde, İhracatçı Birlikleri arasında organize edilen tek sektörel ihraç ürünleri fuarı olan ‘I Of The World’ fuarımızı 2020 yılı Ocak ayında New York’ta gerçekleştirdik. Bildiğiniz üzere ABD aynı zamanda; 29 milyar $ tekstil ithalatı ve 14 milyar $ ev tekstili ithalatıyla Dünya’nın en büyük ithalatçısı konumunda. Türkiye, ABD’nin ev tekstili ithalatından 2019 yılında sadece %1,9 oranında pay aldı. 2020 yılının ocak – eylül döneminde ise ABD’nin ev tekstili ithalatında payımızı %2,1’e çıkardık. Bu başarıyla gurur duyuyoruz, ancak yeterli görmüyoruz. Çünkü ev tekstili sektörümüzün güçlü üretim kapasitesi; ABD’deki payımızı çok rahat %5 seviyelerine çıkaracak ölçüdedir.Dedi.

Ahmet Öksüz, Yurt Dışı Lojistik Merkezleri Destek Programı’nın tekstil, mobilya ve halı sektörleri için çok önemli bir destek olduğunu ifade ederek, webinarın önemine dikkat çekti.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Emre Alkin’in moderatörlüğünde firmaların görüş ve önerileri değerlendirildi.