12. Uluslararası Tekstil Sempozyumu Gerçekleştirildi

12. Uluslararası Tekstil Sempozyumu Gerçekleştirildi

EKOTEKS tarafından bu yıl 12'ncisi düzenlenen Uluslararası Tekstil Sempozyumu, yerli ve yabancı uzmanların katılımıyla Dış Ticaret Komplesi'nde gerçekleştirildi. Sempozyumda önümüzdeki 20 yıl boyunca sektöre damgasını vuracak 'sürdürülebilirlik' konusu mercek altına alındı.

'Sürdürülebilir Temiz Bir Dünya İçin Yeni Yaklaşımlar' teması ile düzenlenen sempozyumda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle "2005 sonrasında küresel ticaret, rekabeti fiyat bazında odaklandırarak çevre, insan sağlığı ve kalite standartlarını görmezden gelen bir süreç yaşadı. Türkiye, bu süreçten en çabuk sıyrılan ülke olarak, ekolojiye duyarlı üretimi ve ihracatı en hızlı şekilde hayata geçirerek bugün her sektörden dünyanın önemli marka ve gruplarına tedarik sağlayan bir üretim merkezine dönüştü" dedi.

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz ise, küresel gelişmelere yön veren bir endüstri yaratabilmek için sürdürülebilirlik ve teknik tekstiller konularına verilen önemin artması gerektiğini vurguladı.

Organik pamuk konusunda da önemli açıklamalar yapan Öksüz, dünya üzerinde pamuk üretiminin yaklaşık %80’inin GDO’lu olduğunu ve Türkiye’nin 1 milyon tona yaklaşan üretimi ile Dünya’nın en büyük GDO’suz pamuk üreticisi olduğu bilgisini vererek “Sürdürülebilirlik kavramına verdiğimiz önemle hayata geçirdiğimiz “GMO Free Turkish Cotton” projemiz sayesinde; Sektörümüze ve ülkemize katma değer artışı sağlamayı hedeflemekteyiz.” dedi.

Öksüz, son olarak geçtiğimiz günlerde ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile gerçekleştirdikleri görüşmeden de bahsederek, ABD ile 100 Milyar $ dış ticaret hacmi hedefi kapsamında en öncelikli sektörlerin; tekstil ve hazırgiyim sektörleri olduğunu, bununla birlikte kısa ve orta vadede ABD’ye 5 milyar $ ihracat gerçekleştirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

EKOTEKS Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Özdemir ise katma değerli üretimin olmazsa olmazının üretimin her aşamasında sürdürülebilirliğin sağlanması olduğunu belirterek, “Türk ve uluslararası akademisyenlerin iş birliği ile hazırlanan Organik Türk Pamuğu Projesi’nin alt yapısını tamamladıklarını ve bu proje ile birlikte pamuğun DNA’sı ile oynanıp oynanmadığı ve ürünün %100 organik olup olmadığı hususlarının kolaylıkla tespit edebileceklerini bildirdi.